-

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

În anul 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor şi în Moldova, şi în Muntenia. La această oră, la Iaşi, încep manifestările oficiale organizate în amintirea acestui moment. Sunt prezenţi şi preşedintele Klaus Iohannis, şi premierul Ludovic Orban. În Pița Unirii s-a jucat pentru prima hoară Hora Unirii în 1859 şi din 1912 acolo se află Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sub conducerea căruia au fost unite cele două principate române acum 161 de ani.

Azi, piaţa este plină de oameni. Vremea este frumoasă, cu mult soare. Sunt aici ieşeni şi nu numai, români veniţi din toată ţara şi de peste Prut, din Republica Moldova. De altfel, tocmai s-a încheiat un marş devenit tradiţie de 24 ianuarie, un marş al unificării, organizat de asociatii din România şi din Republica Moldova. Manifestările oficiale stau să înceapă. Se vor adresa celor de aici preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, alte oficilităţi de la Bucureşti, dar şi de la Iaşi, precum şi oaspeţi străini, cum este cazul ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

450 de militari şi jandarmi vor defila prin Piaţa Unirii, prin faţa Statuii lui Alexandru Ioan Cuza, unde se vor depune şi coroane de flori. Manifestările oficiale se vor încheia cu o slujbă religioasă la Mormântul lui Alexandru Ioan Cuza, de la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. În acest moment s-a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a intrat în Piaţa Unirii. Garda de Onoare prezintă onorul preşedintelui Klaus Iohannis.Vom reveni în Piaţa Unirii de la Iaşi, pentru a asculta discursurile oficiale. 

RADOR
FOTO: Pixabay