-

Salariile angajaţilor care lucrează la societăţile feroviare de stat şi private ar putea creşte cu cel puţin 35%.

Vestea vine după ce legea pentru statutul personalului feroviar a fost publicată în Monitorul Oficial. Este un act normativ dezbătut doi ani în parlament, cu prevederi care se aplică peste 12 luni, atunci când vor fi gata toate criteriile pentru acordarea beneficiilor pentru cei peste 60.000 de angajaţii din domeniul feroviar. Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei mecanicilor de locomotivă, a explicat pentru Radio România Actualităţi că prin această lege se poate rezolva şi problema lipsei de personal de la calea ferată.
Iulian Măntescu: „Ne-am dori să redevină atractive funcţiile de la calea ferată. În ultimii doi ani de zile numai la CFR Marfă, după şcolarizare, rămas undeva la 18% dintre cei şcolarizaţi, pentru că în momentul când au mers în practică şi efectiv pe locomotivă şi au văzut cât de grea este meseria şi cât de prost este plătită au renunţat.”
Legea vine şi în contextul în care, din 2023, transportul de călători pe calea ferată va fi liberalizat, adică vor putea intra pe piaţă şi companiile din afara României, situaţie care va reduce cota de piaţă a operatorilor din ţară. 

RADOR
Foto: Pixabay