-

Tulcea este judeţul cu cele mai multe cuiburi de barză documentate în acest an în România cu ajutorul aplicaţiei „Uite barza!”, iniţiată de Societatea Ornitologică Română.

Potrivit unui comunicat de presă remis astăzi (vineri) de SOR, în perioada 25 iunie-31 iulie, în aplicaţie au fost contabilizate 3.000 de cuiburi de barză albă în toată ţară, iar dintre acestea peste 50%, adică 1.676, sunt cuiburi noi.
„Cele mai surprinzătoare semnalări au fost cele două cuiburi de barză care se regăsesc în Bucureşti, primele de acest gen de până acum. Este un alt semnal clar că proiectele de citizen science sunt binevenite, aflăm noi locuri de cuiburi, aflăm unde sunt incidente cu berze, iar numărul observatorilor şi al cuiburilor creşte de la un an la altul”, a afirmat responsabilul de comunicare al SOR, Ovidiu Bufnilă.
Dacă în 2017 cele mai multe cuiburi de barză din România, 445, au fost recenzate în judeţul Timiş, anul acesta, cele mai numeroase, respectiv 327, au fost contabilizate în judeţul Tulcea. În top cinci judeţe urmează Suceava, Harghita, Călăraşi şi Covasna.
De asemenea, dacă anul trecut, localitatea Moraviţa, judeţul Timiş, a deţinut recordul de cuiburi recenzate, 61, anul acesta, localitatea Murighiol, judeţul Tulcea, a preluat acest record, după ce s-au contabilizat 68 de cuiburi. În top cinci localităţi urmează Sânsimion, Harghita, Aiţa Mare, Covasna, Siculeni, Harghita, Grădiştea, Călăraşi.
Potrivit comunicatului SOR, cuibul situat la cea mai mare altitudine se află în judeţul Cluj, la 1.154 de metri, iar cel aflat la cea mai joasă altitudine se află în comuna Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea.
”Cele mai multe cuiburi de barză albă se află pe stâlpi ai reţelelor de electricitate, 1.946 de cuiburi, dar există berze care au ales să cuibărească şi pe case, bazine de apă şi... indicatoare de limită de judeţ, aşa cum este în judeţul Alba”, se arată în comunicatul SOR.
În cele 3.000 de cuiburi recenzate anul acesta au fost număraţi 5.311 pui, cel mai mare număr de pui recenzaţi într-un cuib de barză a fost de şase, la nu mai puţin de opt cuiburi din localităţi diferite.
„Faptul că berzele albe aleg să cuibărească pe stâlpi ridică şi o serie de riscuri, cum ar fi riscul de electrocutare a păsărilor sau de incendiu al cuiburilor, ceea ce poate provoca şi pene de curent. Situaţiile unde cuiburile pun în pericol reţeaua electrică sunt descoperite cu ajutorul aplicaţiei şi apoi trimise către distribuitorii de energie electrică, pentru a putea lua măsuri care să împiedice mortalitatea la berze şi să prevină penele de current”, se specifică în sursa citată.
Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.
Anul trecut, SOR şi companiile Enel din România au lansat o aplicaţie unică în Europa, cu ajutorul căreia se realizează recensământul berzelor albe din ţară, „Uite barza!”, până în prezent aceasta fiind descărcată de 9.352 de persoane care au numărat 10.238 de păsări în 2018 şi 8.241 în 2017.
SOR se prezintă drept este cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România, a cărei activitate desfăşurată în ultimii peste 25 de ani în domeniul protejării păsărilor sălbatice şi a habitatelor lor a fost recunoscută la nivel naţional şi internaţional prin premiile obţinute.
În România, există două specii de berze, barza albă şi barza neagră. Berzele albe preferă apropierea oamenilor şi a locuinţelor lor, în timp ce berzele negre preferă să cuibărească departe de aşezări umane, în păduri.
Populaţia de barză albă din România reprezintă un procent important din cea de la nivel european, iar, potrivit SOR, efectivele acestei specii au fost în declin în secolul trecut.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto: universulargesean.ro