-

Compania va angaja direct circa 100 – 120 de persoane și va investi peste 100 de milioane de euro în fabrica din Podari, care va produce bioetanol începând din 2020.

Bioetanolul va fi produs pe baza reziduurilor agricole, în special paie de grâu și alte cereale, pe care Clariant le va achiziționa de la producătorii agricoli din Dolj și din regiune.

Oficialii Clariant, ambasadorul Elveției și reprezentanții autorităților locale și centrale au pus primele cazmale la temelia viitoarei fabrici de la Podari.

Compania elveţiană Clariant, lider global în produse chimice de specialitate, a marcat ieri începerea lucrărilor la fabrica de etanol celulozic, ce va fi construită la Podari, în zona fostei fabrici de zahăr din localitate. Evenimentul a avut loc în prezența ambasadorului Elveției la București, Urs Herren, a unor miniștri și secretari de stat din guvernul român, precum și a unor oameni de afaceri din Elveția și Germania și a unor reprezentanți ai autorităților locale și județene.

Investitorul elvețian deține o fabrică-pilot în Germania, unde se află și centrul de cercetare-dezvoltare al afacerii.

Fabrica de la Craiova, la care s-a pus ieri „piatra de temelie“, va deveni funcțională în anul 2020, an în care este planificată începerea producției de bioetanol.
Tehnologia folosită la producerea etanolului celulozic este una specifică și inovativă a Clarient, un proiect tehnologic numit „sunliquid“.

Ambasadorul Elveției la București, Urs Herren, a fost prezent la deschiderea lucrărilor fabricii Clariant din Podari

Sursa: Gazeta de Sud
Sursa Foto: Lucian Anghel