-

Inspectoratul pentru situații de Urgență Alba a transmis o informare cu privire la un exercițiu de intervenție la un cutremur.

Potrivit scenariului, cutremurul a afectat Ocna Mures unde mai multe constructii din zona lacului s-au prabusit si mai multe persoane sunt ranite grav. Exercitiul va avea loc astazi, 7 martie, între orele 10,30-12,30.

Potrivit comunicatului transmis de reprezenatntii ISU Alba scenariul prevede ca:

”În data de 07.03.2019 ora 09,50 s-a produs un cutremur de pamânt cu magnitudinea de VII grade pe scara Richter cu epicentrul în zona Vrancea, la adâncimea de 100 km. Cutremurul s-a resimtit si în judetul Alba.

Din primele informatii, pe teritoriul orasului Ocna Mures sunt avarii la mai multe constructii din zona de centru a orasului înspre lacuri (1 institutie de învatamânt, 1 institutie publica, si 1 bloc de locuinte). Numarul estimativ de persoane care sunt la aceasta ora în cladirile avariate este de aproximativ 194 de persoane. În cladirile afectate sunt persoane accidentate grav care nu se pot auto evacua. Au fost produse avarii la retelele de utilitati publice.

Pot aparea noi situatii care pun în pericol viata cetatenilor. Pentru cautarea si salvarea victimelor se folosesc 3 echipe de cautare salvare de la Detasamentul de Pompieri Aiud si de la Detasamentul de Pompieri Alba Iulia 1 echipa de la Garda de Interventie nr.2 Blaj.

Pentru actiunile de de stingere a incendiilor se folosesc 4 autospeciale de Interventie cu apa si spuma – 1 din cadrul Garzii de Interventie Blaj, 1 din Detasamentul de Pompieri Alba Iulia, 1 din cadrul Detasamentului de Pompieri Aiud si 1 de la SVSU Ocna Mures. Pentru interventia la înaltime si la descarcerare se foloseste autoscara si autospeciala de descarcerare din cadrul Detasamentului de Pompieri Aiud.

Pentru punctul de triere a victimelor se folosesc PMA tip I din cadrul Detasamentului de Pompieri Alba Iulia, forte de la SMURD Alba, personal medical din cadrul Serviciul de Ambulanta Judetean Alba si Filiala Judeteana de Cruce Rosie Alba. Pentru transportul victimelor la unitatile de primiri urgente se folosesc trei ambulante din cadrul SMURD Alba si 1 ambulanta din cadrul SAJ Alba si 1 ambulanta Crucea Rosie”.

ANDREEA BOGDAN