-

Duminică seara, în jurul orei 23:17, pompierii prahoveni au fost solicitaţi de urgenţă, în satul Coslegi din comuna Valea Călugărească, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească.

Incendiul se manifesta violent, pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp, la o anexă gospodărească şi la 1000 kg furaje depozitate în podul anexei, se arată într-un comunicat de presă al ISU Prahova.

Pentru gestionarea evenimentului, la faţa locului au fost mobilizate 4 echipaje de stingere, 15 pompieri militari au acţionat pentru lichidarea şi înlăturarea efectelor negative.

Incendiul a fost lichidat după aproximativ o oră, intervenţia echipajelor fiind una dificilă din cauza cantităţii foarte mari de furaje depozitate în anexă.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza folosirii intenţionate a sursei de aprindere.

Vineri, după-amiaza, 2 echipaje de stingere şi unul de comandă s-au deplasat în municipiul Ploieşti, pe starda Petrarca pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuinţă. La sosirea echipajelor de pompieri la locul evenimentului, incendiul se manifesta cu degajare mare de fum în bucătărie. O femeie, în vârstă de 86 de ani, a suferit arsuri de gradul I, pe braţe, a fost evaluată medical la locul evnimentului, însă a refuzat transportul la spital. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui aparat de gătit nesupravegheat.

În perioada 09 - 11 august, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 5 incendii de vegetaţie uscată în localităţile Ploieşti (strada Găgeni, Gheorghe Grigore Cantacuzino şi Plajei), Baba Ana şi Gura Vadului.
Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare şi a fumatului, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 9200 mp.

*** Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuinţele oamenilor, proprietăţi sau la fondul forestier.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000 - 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 - 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, vă reamintim următoarele măsuri de prevenire:
- Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
- Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
- Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
- Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
- Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
- Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.