-

Numărul infracţiunilor de furt de bărci de motoare a crescut uşor anul trecut faţă de anul 2018, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Tulcea, Irina Manolache.

Astfel, dacă în anul 2019 în judeţ au fost înregistrate 19 infracţiuni de furt de motoare de ambarcaţiuni, din care opt în Deltă, în anul precedent IPJ a înregistrat 15 asemenea infracţiuni, din care cinci în Deltă.

"Majoritatea furturilor au fost comise pe raza localităţilor unde nu se asigură pază umană, proprietarii ambarcaţiunilor neasigurându-le corespunzător. Trebuie menţionat şi faptul că elementele de identificare, serie şi număr, sunt aplicate pe autocolante uşor detaşabile, în acest fel motoarele devenind greu de identificat", a menţionat reprezentanta IPJ.
Ea a mai spus că principalele condiţii care favorizează comiterea furturilor de motoare şi de ambarcaţiuni sunt neasigurarea cu pază şi acostarea ambarcaţiunilor în locuri neamenajate, lipsa unor structuri de acostare şi conservare, precum şi lipsa iluminatului.
Potrivit IPJ, anul trecut, în judeţ s-au înregistrat nouă infracţiuni de furt de bărci tip lotcă, cu cinci mai puţine decât în anul precedent. Dintre acestea patru infracţiuni au fost săvârşite în Delta Dunării.
Pescarii din Rezervaţie le-au solicitat autorităţilor modificarea legislaţiei astfel încât să nu mai fie sancţionaţi atunci când circulă în Deltă cu alte motoare decât cele din licenţa de pescuit, din cauză că motoarele iniţiale li s-au furat ori s-au stricat.
Legislaţia permite sancţionarea cu amendă şi cu dosar penal a pescarilor care schimbă caracteristicile ambarcaţiunilor, inclusiv motoarele acestora, fără să anunţe autorităţile, dacă motoarele depăşesc 20 de cai putere.
Pescarii susţin că seria motoarelor ambarcaţiunilor pe care le utilizează în activitate sunt trecute în actele emise de autorităţi şi că deseori au fost sancţionaţi după ce au înlocuit motoarele, care fie sunt furate, fie se strică frecvent din cauza condiţiilor în care le folosesc.
IPJ a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, că a identificat patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 17 şi 31 de ani, toţi din comuna Ceatalchioi, din Deltă, care sunt bănuiţi că în noaptea de 23 spre 24 noiembrie 2019 au sustras o ambarcaţiune şi două motoare de ambarcaţiuni din Portul Tulcea. Prejudiciul, în valoare aproximativă de 41.000 de lei, a fost recuperat în totalitate.

RADOR
Foto: Pixabay