-

Numărul incendiilor ce afectează locuinţe şi gospodării a crescut, în ultima perioadă, întrucât vremea este ceva mai rece, iar oamenii apelează, de multe ori, la sisteme de încălzire cu defecţiuni.

Cele mai multe probleme sunt la sat, unde incendiile sunt cauzate în această perioadă mai ales de utilizarea unor instalaţii artizanale de tip afumători, a unor sisteme de încălzire cu improvizaţii, dar şi pe fondul necurăţării coşurilor de evacuare a fumului. Locotenent colonelul Adrian Dobocan, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum Sălaj: „Este interzisă cu desăvârşire utilizarea instalaţiilor de încălzire cu improvizaţii sau defecţiuni. Nu de puţine ori constatăm că stau la baza producerii unor incendii, mai ales la gospodăriile cetăţeneşti. Un al doilea aspect de care trebuie să ţină cont este curăţarea coşurilor de evacuare a fumului, foarte important.”
Populaţia este îndemnată să respecte câteva reguli simple, dar eficiente. Căpitan Lucian Jacobi: „Să respecte distanţele de protecţie dintre sobe şi materiale combustibile, să nu folosească sobe cu uşiţă sau cenuşarele defecte, se interzice alimentarea, indiferent de situaţie, a sobelor în exces şi bineînţeles, curăţarea coşurilor de fum. De obicei, aceste măsuri trebuie să se realizeze la începutul sezonului rece şi încă o dată, la sfârşitul sezonului rece.”
Conform Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în perioada sezonului rece, un alt factor generator de incidente cu urmări grave îl reprezintă exploatarea cu defecţiuni sau improvizaţia instalaţiilor electrice sau suprasolicitarea acestora prin conectarea simultană a mai multor consumatori, în special mijloacele de încălzire.

RADOR

Foto: Pixabay