-

Astăzi se împlinesc 170 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu. La Ipoteşti, unde a copilărit poetul, au fost organizate mai multe manifestări omagiale.

Mihai Eminescu a fost, este şi va rămâne un reper pentru literatura românească universală de ieri, de astăzi şi dintotdeauna. Despre rolul său în desăvârşirea limbii române şi despre universalitatea sa se vorbeşte în fiecare început de an, când cei mai importanţi scriitori şi critici contemporani vin la Ipoteşti să-l omagieze.
Ovidiu Genaru: „Noi îl iubim pentru că este unul din români cei mai mari pe care îi avem. E un reper. Esenţial pentru România.”
 Întâlnirile de la Ipoteşti, dialogurile poetice, mesele rotunde care au avut loc în această dimineaţă vor fi urmate de vernisaje, expoziţii, prezentări de carte au precedat momentul omagiale şi vor fi urmate la ora 17:00 de o gală în care va fi decernat cel mai râvnit premiu din literatura românească, în valoare brută de 40.000 de lei.
Cassian Maria Spiridon: „Daca aş primi premiul, ar fi cea mai înaltă distincţie. Eu am primit numeroase premii, recunosc, dar asta pentru mine ar fi încununarea faptului că poezia mea merită luată în seamă.”
Ovidiu Genaru: „E a şaptea oară când sunt nominalizat. A fi nominalizat deja este o mare onoare pentru un scriitor.”
Pentru Premiul Naţional de poezie "Mihai Eminescu Opus Primum" sunt cinci nominalizări, iar pentru Premiul Naţional de poezie "Mihai Eminescu Opera Omnia" au fost nominalizaţi nouă scriitori. Laureatul din acest an va primi titlul "Cetăţean de onoare al municipiului", potrivit unei hotărâri adoptate astăzi de Consiliul Local al Municipiului Botoşani.

RADOR

Foto: Pixabay