-

Noul an şcolar începe mâine, iar modul în care elevii vor participa la cursuri se va decide în funcție de un algoritm bine determinat.

Acesta depinde de numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori din zona în care se află instituţia de învăţământ. În cele mai multe unităţi din ţară, peste 12.000, cursurile vor începe în scenariul verde, cu participarea zilnică, faţă în faţă, a preşcolarilor şi elevilor. Scenariul galben se aplică în aproape 5.000 de unităţi de învăţământ, unde elevii din clasele primare şi terminale vor fi în clasă, iar ceilalţi vor reveni în săli prin rotaţie. Sunt şi aproape 240 de şcoli aflate în scenariul roşu, în care cursurile se vor ţine doar online. Predarea online trebuie să respecte o serie de reguli despre care Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia că au fost stabilite fără consultarea reprezentanţilor celor implicaţi în sistemul educaţional.

Temele trebuie să fie creative şi să nu obosească elevul, profesorii pot pune note fără să ceară acordul părinţilor, iar copiii care lipsesc de la activităţile online vor primi absenţe. Setul de reguli mai prevede şi faptul că înregistrarea cursurilor este interzisă, iar părinţii îi pot asista pe elevii minori. De altfel, părinţii au şi ei responsabilităţi: trebuie să asigure participarea copiilor la activităţile didactice, trebuie să menţină comunicarea cu profesorul şi să îl sprijine pe elev. Consiliul Naţional al Elevilor cere ca lecţiile să fie înregistrate, având în vedere că sistemul de transmisiune live nu este pus la punct în multe dintre unităţile de învăţământ. Organizaţia atrage atenţia şi asupra posibilităţii profesorului de a nota elevii în baza activităţii online, în condiţiile în care nu există un set de norme pentru evaluarea şi notarea copiilor în această situaţie.
În ceea ce priveşte necesitatea tabletelor pentru urmărirea online a cursurilor, premierul Ludovic Orban a precizat ieri,0 la Râmnicu Vâlcea, că acestea pot fi cumpărate de autorităţile locale:
Ludovic Orban: „Am pus la dispoziţia autorităţilor locale şi a unităţilor şcolare 175 de milioane de euro. Toate autorităţile locale trebuie să ştie că pot să achiziţioneze tabletele necesare acolo unde şcoala începe online sau în regim mixt şi că aceste costuri cu achiziionarea tabletelor sunt decontate.”
Premierul a mai adăugat că au fost alocate fonduri şi pentru decontarea măştilor şi dezinfectanţilor în şcoli. În plus, a dat asigurări că autorităţile sunt pregătite să intervină la orice situaţie care ar putea apărea pe fondul epidemiei, după începerea anului şcolar.

RADOR
Foto: Pixabay