-

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că Guvernul are bani pentru plata salariilor mărite ale profesorilor şi medicilor.

„Datele statistice oficiale arată că puterea de cumpărare din România a crescut în 2017 cu 12,7%, în cazul salariilor, şi cu 10,3% la pensia medie. Sunt cele mai mari creşteri de putere de cumpărare în cadrul Uniunii Europene. M-aţi întrebat dacă sunt bani, de la 1 aprilie, să plătim salariile profesorilor. Avem bani atât pentru plata salariilor profesorilor, mărite cu 20%, precum şi pentru plata salariilor medicilor, mărite cu procente între 75 şi 125%, dar şi pentru plata a 1,2 milioane de vouchere de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei, pentru fiecare angajat din sistemul public”, a spus Viorica Dăncilă, la ''Ora prim-ministrului'', într-un răspuns la o întrebare a liderului grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Raluca Turcan.

Şefa Guvernului a răspuns şi la alte întrebări adresate de parlamentari, referindu-se şi la nivelul stocurilor de imunoglobulină. 'Avem 3.500 de fiole în prezent', a spus Dăncilă.

Ea a vorbit şi despre stadiul achiziţiilor de echipamente pentru spitale. „Au fost contractate 13 computere-tomograf şi 24 aparate RMN”, a arătat Dăncilă.

Pe de altă parte, premierul a răspuns şi la unele întrebări care au vizat infrastructura. „Referitor la (...) infrastructură, problema este reală şi tocmai de aceea, în cursul următoarei săptămâni, vom restructura monitorizarea şi coordonarea investiţiilor strategice prin înfiinţarea unei unităţi centralizate”, a precizat Dăncilă.

În ceea ce priveşte măsurile care vor fi luate în privinţa infrastructurii critice, Dăncilă a spus: „Până la sfârşitul acestei luni, vom adopta o lege a parteneriatului public-privat şi un nou pachet legislativ privind achiziţiile publice şi considerăm că acest lucru este benefic şi este aşteptat de mulţi români”.

Totodată, Dăncilă a prezentat stadiul proiectului autostrăzii Sibiu - Piteşti. „Stadiul autostrăzii Sibiu - Piteşti: secţiunile 1 şi 5 ale autostrăzii se află în evaluare, iar la începutul lunii mai se vor anunţa câştigătorii acestor licitaţii. Secţiunile 2, 3, 4 vor fi scoase la licitaţie după data de 18 iunie şi se va obţine acordul de mediu”, a adăugat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a fost prezentă marţi în plenul Camerei Deputaţilor, la 'Ora prim-ministrului', la solicitarea grupului parlamentar PNL.

AGERPRES