-

Creştinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe, martir din secolul al IV-lea, patronul spiritual al Forțelor Terestre Române. Aproape 1 milion de români îşi serbează onomastica.


Marele Mucenic Gheorghe a fost general în armata romană în timpul împăratului Diocleţian. Era foarte apreciat la curtea imperială pentru priceperea sa în arta războiului, dar a căzut victimă persecuţiei împotriva creştinilor. Gheorghe a fost închis şi torturat pentru a renunţa la creştinism. Nu a cedat şi a fost executat prin tăierea capului.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este cinstit astăzi de creștinii ortodocși. S-a născut in Capadocia și este numit „Purtător de biruință”, cuvinte care ne descoperă ca nu prin propriile sale puteri a ieșit învingator din lupta cu răul.
Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiţi de creştini, fiind ocrotitorul Moldovei, dar şi patronul Angliei, Georgiei şi al Moscovei.
În Lituania, Sfântul Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar în unele regiuni ale Spaniei ziua lui se celebrează cu mese bogate şi daruri.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost cinstit în mod deosebit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei. Chipul Sfântului Gheorghe a fost imprimat pe toate steagurile de luptă.
Un astfel de steag este prezent la Manastirea Zografu din Muntele Athos. Pe acest steag se află și rugăciunea Sfântului Stefan cel Mare către Sfântul Gheorghe.

 Sursa: Remus Rădulescu – Redacția Religios RRA, Agerpres, Mediafax

Sursa Foto: Știrile PRO TV