-

"La Poalele de Călimani. Sărbătoarea bujorului de munte în comuna Șaru Dornei" are loc în acest sfârșit de săptămână în comuna suceveană Șaru Dornei.

Evenimentul are loc sâmbătă 2 iunie și duminică 3 iunie, a devenit deja o tradiție și este organizat în colaborare cu Administrația Parcului Național Călimani si Asociatia de Ecoturism TARA DORNELOR.

Bujorul de munte se întâlnește la poalele Munților Călimani care timp de două săptămâni formează adevărate covoare unicat, nemaiîntâlnite în altă parte. Bujorul de munte ( Rtododendron Kotki) este o plantă rară care crește numai la altitudini de peste 1.700 m, înflorește la începutul / mijlocul lunii iunie, conferind un spectacol de o coloristică extraordinară în habitatele montane din Călimani, aspect cu totul și cu totul deosebit. Muntele devine de culoare roz- siclam, creând un peisaj de vis.

Această sărbătoare va începe cu un Te Deum oficiat de un sobor de preoți după care va avea loc în mod oficial deschiderea manifestării de către autoritățile locale dar și specialiști în domeniu care vor vorbi despre Ziua Parcului Național Călimani. La Centrul de Vizitare al Parcului Național, acolo unde se va desfășura evenimentul în prima zi pasionații de echitație vor avea ocazia să asiste la astfel de momente. Concomitent vor avea loc expoziții de sculptură, pictură, fotografie, numismatică și insigne, lansari de carte. Ziua se va încheia cu un recital pe terenul de sport din Neagra Șarului și discoteca în aer liber.

Duminică, 3 iunie, ziua va începe cu o slujba religioasă urmată de vizitarea Parcului Național Călimani și din nou, echitație la Centrul de Vizitare al parcului. Atmosfera va fi întreținută de fanfara din Calafindești după care va avea loc festivitatea de premiere a familiilor care aniversează 50 de ani de la căsătorie. Programul mai include un program artistic susținut de mai multe formații folclorice și de dans dar și interpreți de muzică populară care vor face ca manifesarea dedicată bujorului de munte să fie la ea acasă.

Între cei care vor urca pe scenă se numără Grupul Vocal Cântecul Muntelui – Șaru Dornei, Școala Gimnaziala – Șaru Dornei, Grupa Buburuzelor – Neagra Șarului, Perpetum Folk – Șaru Dornei, Asociatia Vechea Bucovina – Poiana Stampei, Ansamblul folcloric Flori de pe Mures din Harghita, Ilioara Ștefanel, Ansamblul Ciobanasul din Sieut – Bistrita – Nasaud, Ciprian Apetroaie, Clubul Copiilor din Vatra Dornei, Ionut Candrea, Pamfil Roata, Bucovina Express & Laura Erhan. Invitați speciali vor fi Ansamblul Folcloric Plăieșii din Republica Moldova, Cătălin Maximiuc și Ioan Cristian Țăran.

 

Sursa: Asociația de la Români pentru Români


Sursa foto: Asociația de la Români pentru Români