Ascultă Radio Antena Satelor Live

Voiaj în Balkania cea gustoasă

Fără de sfârșit sunt drumurile Balcanilor, în poveste! Și neasemuite sunt personajele care călătoresc pe aceste drumuri, în rădvane trase de șapte cai, făcând popasuri pe la hanuri de răscruce, prin cârciumi și prin cele case boierești, unde bucatele fierb pe plite, se coc în role și se frig deasupra jarului – fiecare după parapontul și dichisul lui.

08 Decembrie 2016, 07:23

Ei, și-n această lume, cu pestriță viermuială de ifose și langori, și-au aflat locul doi călători. Nu de orice fel! Nicidecum! Doi călători la fel de pitorești ca și târgurile, orașele și satele prin care peregrinează și/ori benchetuiesc, deosebindu-se de alții (poate) asemenea prin aceea că poartă cu ei, legate cu o sforicică de brâu, caietele de rețete, călimările și penele bine ascuțite.

Kera Calița și Kir Horia Pană sunt, dacă vreți, cronicarii gastronomi ai unor epoci succesive… și savuroase… de prin Evul Mediu otomănit până-n interbelicul europenizat. Pentru ei, gusturile bune nu au granițe și singureșe frontiere pe care le cunosc sunt cele ale stomacului prea îndestulat.

Dacă vi s-au cam lungit urechile de foame citind acestea de până acum, atunci se cuvine să vă liniștesc. De-acum intrăm în pâine… Ba, pardon… în carte. În cartea cu rețete a celor doi pe care abia ce i-am pomenit.
„Bucătăria Balkaniei” – tom semnat de Aurora Nicolau (alias Kera Calița) și Horia Pană – este poate cel opulent și ofertant rețetar culinar din veacuri trecute. Într-un limbaj care face deliciul cititorului care hămesit deopotrivă după mâncare și poveste, rețetele se lasă răsfoite, rostuite, rostite. Și, pe alocurea (dacă te poți opri din lectură ca să te duci în cuhnie!), gătite! Dar, de nu poți să le gătești – fie că-ți lipsește proviantul pus în carte, fie că ți-e teamă că priceperea ta nu-i îndeajuns pentru fasonul și feleșugul acestor bucate, nu-i bai! Le poți gusta la Jariștea!

Și fiindu-mi mie mâna ocupată să ducă la gură furculița cu bun-gust, fiindu-mi și gura plină, n-am să mă apuc eu să laud bucătăria, cartea și autorii, ci o să-i las pe alți – prinți ai literelor – să se pronunțe. Iacătă ce zic ei!

„Prin felurile alese, prin denumirile lor, uneori de un pitoresc deosebit, și prin modul de prezentare editorială, este o carte ce încântă orice intelectual, mai ales dacă are și un anumit grad de rafinament cultural.” (Constantin Bălăceanu-Stolnici)
„Graiul arhaic, bogat, elocvent, plin de culoare, înfloriturile stilistice, eufemismele bine găsite, ironiile la adresa vremilor originale ce le trăim, ingredientele desemnate prin termenul științific în latinește fac din lectură o plăcere cu urmări salutare în instruirea culturală a cetitorului.” (Adrian-Silvan Ionescu)

„O carte de literatură gastronomică, mă grăbesc să precizez, în tradiția scrierilor lăsate în acest domeniu de Stolnicul Cantacuzino, Kogălniceanu și Negruzzi.” (Eugen Simion)

„Rețetele din Bucătăria Balkaniei reînvie ceremonialul pitoresc din cuhniile de altădată. Ele sunt nu numai instrucțiuni pentru bucătari sau gospodine, ci și pagini de literatură bună, scrise parcă de descendenți ai lui Al. Odobescu, Mateiu I. Caragiale sau Constantin Țoiu.” (Alex. Ștefănescu)

„Și iată că generoasa everghetă ‒ Kera Calița alias Laura Nicolau ‒ ne oferă acum, împreună cu Horia Pana, un manual academic al deliciilor balcanice pe care Domniile lor le știu dintr-o tradiție venerabilă.” (Răzvan Theodorescu)

Ehei, cu asemenea „critici” n-ai cum să nu răzbești la masa cea mare a autorilor celebri de cărți de bucate! Mie, prea umilul scrib, nu-mi rămâne decât să subscriu ziselor dumnealor și să dau mai jos, pentru conformitate, unul dintre „rețepturile” mult lăudate.

Caracatița eleată

Proviant :
o caracatiță de Dodecanez de circa 1 kilogram
o ceapă mare
150 mililitri ulei extravirgin de măsline
50 mililitri oțet de mere
10 grame piper măcinat (Piper nigrum)
cimbru o rămurică (Thymus vulgaris)
10 grame busuioc (Ocimum basilicum)
10 grame sare marină
Caracatița, bătută bine, să-i iasă alegeri democratice din cap, se închide într-o oală cu puțină apă, cam 300 grame și se fierbe 20 minute la foc mic.
Se controlează sub capac și se mai lasă puțin la fiert, adăugând apa până se înmoaie.
Se scurge apa, se mărunțește caracatița și ceapa.
Se pregătește o marinată de ulei de măsline, oțet, sare, piper.
Se așează caracatița și ceapa pe tipsie, se toarnă pe deasupra marinata.
Se presară cimbrul și busuiocul.
Se ornează cu frunze proaspete de portocal.
La masă, numai după prima cupă cu vin, se desbat paradoxele eleate.

Un text de Valentin Țigău

Alte rețete recomandate:

{module 740}

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua