-

Rețete cu povești: supă cremă de fasole (din 1932)

Nimic nu este mai gustos și mai frumos decât o farfurie cu un preparat care nu numai că arată foarte bine dar are și o poveste, spunem noi, fascinantă. Iată aici o serie de rețete în AND-ul cărora se învârtoșează istoria și bunul gust.

Găsim la Iuliu A. Zane în monumentala culegere de proverbe românești zicerea „zece feluri de bucate/tot fasole mestecate” și mare dreptate are cugetătorul anonim. Fasolea, alături de linte (dispărută din obiceiul culinar uzual), bob (dispărut chiar din grădini), varză (specifică mai mult Ardealului) și rădăcinoase erau baza mâncărurilor țărănești, mai ales în sezonul friguros și în multele zile de post ale unei națiuni cu credință strașnică în Dumnezeu. Mâncare a săracului, acompaniată de câte o ceapă muiată-n sare grunjoasă și cu un boț de mămăligă rece, fasolea pare a-și intra în drepturi abia în anul 2000, rebranduită de ProTv ca mâncare tradițională de 1 decembrie – Zi națională dar și aniversară pentru postul de televiziune.

Noi am ales pentru astăzi să refacem și să îmbunătățim o rețetă interbelică cu fasole din două motive clare:

În caietul pentru Gospodărie, clasa a II-a din 1932-1933, Brăila, am găsit o rețetă care ne-a făcut cu ochiul.
Supa cremă de fasole este un preparat destul de puțin gătit în bucătăriile noastre și care ne arată, încă o dată, cât de versatil este acest ingredient.

Ingrediente:

1 buc ceapă
1 morcov
1 bucățică de țelină
1 cățel de usturoi
Ulei pentru călit
800 g fasole albă
200 g fasole roșie
100 g spanac
Fulgi de ceapă
Sare, piper, boia dulce, cimbru

Opțional: lapte și unt pentru lactovegetarieni sau zile de dulce.

Afla modul de preparare pe GASTROART.RO

Articole înrudite