Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reţetă de gulaş veche, din anul 1600, preparată la Deva

Un gulaş preparat după o reţetă veche din anul 1600 va fi unul dintre punctele de interes ale Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara.

20 Septembrie 2018, 22:17

Evenimentul se desfă?oară în perioada 22-30 septembrie în mai multe localităţi hunedorene în care trăieşte o comunitate maghiară mai însemnată. Anul acesta, "Zilele Maghiare" din judeţul Hunedoara marchează şi împlinirea a 575 de ani de la naşterea celui mai cunoscut rege al Ungariei - Matei Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, manifestările desfăşurându-se sub sloganul "Matyas Rex -acasă".

"Îi aşteptăm pe toţi locuitorii judeţului să petreacă împreună cu noi. De exemplu, pot să menţionez că, în Deva, vor fi şapte ceaune cu gulaş de arome şi reţete diferite, tradiţionale. Chiar am promisiunea că una dintre reţete va fi din anii 1600 - 1700, ca pe vremea lui Matyas Rex", a spus organizatorul principal al manifestării, profesorul Kocsis Attila. "Zilele Maghiare" încep duminică în Piața Cetății din Deva cu un târg al meșteșugarilor, dansuri populare și medievale. Tot atunci va fi un atelier de gastronomie în care vor fi preparate gulaș la ceaun, plăcinte și cozonac secuiesc. Seara vor concerta trupele Titan și Brody Janos din Ungaria. Manifestările vor continua duminică, după un desfăşurător similar, în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara şi la Orăştie.

Pe parcursul săptămânii viitoare vor mai avea loc la Deva, Hunedoara, Petroşani, Lupeni, Brad, Cristur şi Călan concerte, spectacole de teatru, expoziţii, prezentări de carte, o caravană a filmelor, toate având ca scop promovarea relaţiilor interetnice în comunităţile locale şi a dialogului intercultural. "Zilele Maghiare" din judeţul Hunedoara se vor încheia duminică, 30 septembrie, cu acţiuni culturale la Deva, Lupeni, Brad şi Petroşani.

RADOR

Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă

În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete