-

Regele Carol al II-lea va fi reînhumat alături de fiul său, Regele Mihai

Osemintele Regelui Carol al II-lea, aduse în februarie 2003 din Portugalia, vor fi așezate alături de cele ale fiului său, Regele Mihai, în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş.

Rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al II-lea şi ale reginei mamă Elena vor fi mutate în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, a confirmat Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Tot la Curtea de Argeş vor fi aduse în acest an osemintele principelui Mircea, ultimul copil al regelui Ferdinand şi reginei Maria. La 66 de ani de la moartea sa, Carol al II-lea își va găsi odihna lângă fiul său, Regele Mihai.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 9 martie 2019, începând cu ora 12:00.

„Este firesc ca un rege să îşi ducă somnul de veci în condiţii corespunzătoare cu rangul pe care l-a avut. Alături de tatăl său, de mama sa şi de fiul său”, a declarat Arhiepiscopul Calinic al Argeșului.

Vor fi oficiate două slujbe, una în vechea Mănăstire Curtea de Argeș, unde au fost înmormântați primii regi ai României, Carol I, Elisabeta, Maria și Ferdinand și o altă ceremonie în noua necropală Regala.

Carol al II-lea este singurul Rege al României care a avut până acum locuri de veci în afara bisericii.

A locuit în exil, în Portugalia, la Vila Mary e Sol, alături de Elena Lupescu și a murit în 4 aprilie 1953, înainte să împlinească 60 de ani. A avut parte de funeralii regale, pentru că se înrudea cu regii Portugaliei.

Guvernul României a decis repatrierea osemintelor lui Carol al II-lea, abia în 2003, la 14 ani de la căderea comunismului. Regele Mihai nu l-a iertat niciodată pe tatăl său și nu a participat nici la înmormântare, nici la ceremonia de repatriere. În 2003, l-a reprezentat în Portugalia, Principele Radu.Sicriul cu osemintele regelui Carol al II-lea se află de 16 ani într-o capelă în parcul din curtea mănăstirii Curtea de Argeş.

Regele Carol al II-lea a murit în exil, în Portugalia, pe 4 aprilie 1953 şi este singurul Rege al României care a fost înhumat până acum în afara unei biserici. A avut parte de funeralii regale pentru că se înrudea cu regii Portugaliei şi abia în 2003 a fost repatriat în România.

În acest an, vor fi aduse la Curtea de Argeş şi rămăşiţele reginei Elena din Elveţia şi cele ale principelui Mircea de la capela Castelului Bran.

Text și foto: Constantin PAŞOL

Articole înrudite