-

Ministrul pentru mediul de afaceri: Start-up Diaspora, pentru românii care vin acasă

Românii din Italia se pot întoarce acasă pentru că de acum pot folosi experienţa acumulată pentru a deveni antreprenori în ţara lor de origine, spune ministrul de resort, Ștefan Radu Oprea.

Aceasta este declaraţia făcută de ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, la un seminar economic organizat la Roma. Ministrul român a semnat un memorandum de înţelegere pentru promovarea cooperării pe terţe pieţe cu vicepremierul şi ministru al dezvoltării economice, al muncii şi al politicilor sociale din Republica Italiană, Luigi Di Maio. Mai jos, un interviu acordat de ministrul Ştefan Radu Oprea corespondentei Radio România din Italia, Elena Postelnicu.

În discursul susţinut în cadrul acestui seminar aţi pus accentul pe forţa de muncă din România.

Ştefan Radu Oprea: Am explicat capacitatea tehnică a forţei de muncă din România, faptul că ultimul raport OECD arată că productivitatea în România pe indicatorul PIP, pe locuitori este una dintre cele mai mari din lume, chiar cea mai mare din lume şi atunci sigur că se pot dezvolta afaceri într-o piaţă care este în creştere. Trebuie să aduc aminte întotdeauna că 2017 am avut o creştere de aproape 7%, anul trecut 4,1% şi tendinţa dinamică se menţine şi în acest an, ţinta este de 5,5%, ceea ce înseamnă că pe o piaţă care creşte întotdeauna investiţiile, inclusiv cele italiene, pot fi foarte importante. Am prezentat parteneriatul public-privat, am prezentat alte oportunităţi pe care investitorii italieni le pot avea în România şi sigur că forţa de muncă, stabilizarea forţei de muncă este un obiectiv şi în acelaşi timp este un obiectiv în a explica că românii, care astăzi sunt în Italia, pot să îşi găsească din nou rostul în România, pentru că sunt condiţiile create astfel încât experienţa pe care au acumulat-o în Italia, când au lucrat în sectorul construcţiilor sau în alte domenii de activitate, pot să o fructifice devenind antreprenori, având companiile lor în România, repet, pe o piaţă care este în creştere.

Există anumite programe, proiecte pentru românii din Italia care vor să vină acasă să investească?

Ştefan Radu Oprea: Start-up Diaspora este unul dintre ele, inclusiv Start-up Nation este unul dintre ele. Pot să vă spun că dintre cele 33.514 planuri de afaceri care au fost depuse anul acesta, de fapt peste 2.000 sunt persoane care vin din diaspora, ceea ce arată că într-adevăr mesajul nostru a fost receptat, inclusiv în Italia de către cei care doresc să se întoarcă şi să aibă o afacere în România. Şi vom continua să sprijinim toţi potenţialii antreprenori români, care astăzi se află în Italia.

Care ar fi sectoarele în care ar putea investi, atât românii din Italia, dar şi italienii care vine în ţară?

Ştefan Radu Oprea: Sunt peste 40.000 de companii înregistrate cu acţionariat român în Italia. Majoritatea sunt firme mici şi mijlocii, PFA-uri. Cele mai multe dintre ele sunt în domeniul construcţiilor. Sigur că cei 1.200.000 de români care sunt activi astăzi în Italia aduc competitivitate economiei italiene. În acelaşi timp aduc desigur şi beneficii către statul român prin construcţiile pe care le fac în ţară şi prin fondurile pe care le repatriază atunci când au în grijă copiii care au rămas în România sau părinţii. Însă ne dorim ca alegerea lor să fie una între România şi Italia, înţelegând că lucrurile se schimbă profund în România şi că există acea şansă pentru ei să fie împliniţi inclusiv România.

Mai reţinem că valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 15,52 miliarde de euro în 2018, cea mai ridicată din istoria relaţiilor dintre România şi Italia, în creştere cu 6,2% faţă de anul precedent. Apreciind stadiul excelent al relaţiei comerciale bilaterale, vicepremierul Luigi Di Maio a declarat că sunt necesare soluţii eficiente pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, atât din Italia, cât şi din România.

foto: GOV.RO

Articole înrudite