-

În România a fost prima noapte în care libera circulaţie a fost restricţionată

În România a fost prima noapte în care libera circulaţie a fost restricţionată, prima noapte de carantină. Orice ieşire fără un motiv întemeiat, precum, de exemplu, mersul la serviciu, a fost interzisă.

A fost şi prima noapte cu un număr mult mai mare de patrule de poliţie pe străzi, care au verificat cum sunt respectate restricţiile. Iar toţi cei care s-au aflat pe străzi după ora 22:00 şi până la 6:00 dimineaţa trebuiau să aibă asupra lor o declaraţie pe propria răspundere sau o adeverinţă de la angajator. Şi pentru că a fost prima noapte cu restricţii în Bucureşti, poliţiştii au fost un pic mai îngăduitori - au dat doar amenda minimă.
Cei mai mulţi dintre şoferii care au fost opriţi aveau asupra lor formularele justificative şi veneau în special de la serviciu. Oamenii legii au dat amenzi în cuantum minim, respectiv 100 de lei, pentru persoanele care circulau după ora 22:00 şi nu aveau asupra lor formularul care să justifice deplasarea. Totodată, au fost interzise şi deplasările în grupuri mai mari de trei persoane, iar pe străzile din Bucureşti au putut fi auzite noaptea trecută şi semnalele sonore ale poliţiei, care îi îndeamnă pe cetăţeni să stea în casă, pentru a preveni răspândirea infecţiei cu COVID-19.
Multe patrule şi în Ialomiţa, la Slobozia. 
Filtrul forţelor integrate a fost organizat în cea mai frecventată zonă a municipiului Slobozia. Chiar şi aşa, singurii care s-au aflat pe stradă după ora 22:00 au fost angajaţii unor firme comerciale.
-: Vin de la serviciu.
Poliţist: Aveţi adeverinţele?
-: Da, da.
Poliţist: Foarte bine!
-: Vă mai dăm ceva? Avem de toate.
Poliţist: Un buletin dacă îmi daţi.
-: Şi pe ăla vi-l dăm. De mâine seară nu ne mai opresc, închidem la 8.
Poliţist: Doamnă, astea sunt măsurile dispuse prin ordonanţa militară, e bine că aveţi cunoştinţă despre aceste prevederi şi v-aţi conformat.
Reporter: Poliţistii au legitimat şi verificat atât pietonii, cât şi participanţii la trafic. Surprinzător, aceştia aveau adeverinţe, dar au uitat permisul acasă.
-: Nu am permisul şi buletinul la mine.
Poliţist: Acesta este un lucru rău. Aveţi cunostinţă despre prevederile Ordonanţei militare nr.2?
-: Da.
Poliţist: Aveţi o declaraţie completată în acest sens?
-: Pentru toată lumea avem.
Poliţist: Transport rutier de mărfuri, dumneavoastră, da?
Reporter: Şi pentru ca tabloul să fie complet, bicicliştii care nu au avut adeverinţa standard au primit un exemplar ca model.
-: Astăzi am luat la cunoştinţă. Nu am decât legitimaţia că vin de la serviciu şi buletinul şi o dovadă că am scăpat la ora asta. Mâine ni le aduce şi nouă.
Poliţist: Acesta este un model al declaraţiei care este prevăzută în ordonanţa militară. Asta trebuie completată cu datele dumneavoastră, cu itinerariul de deplasare, dar trebuia să o aveţi pentru seara asta, m-aţi înţeles?
-: Da, v-am înţeles.
Modelele declaraţiei pe propria răspundere şi al adeverinţei de la angajator pot fi descărcate de pe site-ul stirioficiale.ro sau de pe cele ale guvernului şi celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu. Declaraţia poate fi scrisă integral şi de mână, cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul oficial. Îl găsești și AICI

banner 600 c 3

Articole înrudite