-

Simptomele HIPERSOMNIEI și cum se tratează

Somnolența excesivă este o condiție în care o persoană are probleme să rămână trează în timpul zilei. Persoanele care au hipersomnie pot să adoarmă în orice moment, de exemplu, la locul de muncă sau în timp ce conduc.

Cei care suferă de hipersomnie au dificultăți de funcționare în timpul zilei deoarece sunt obosite frecvent, ceea ce poate afecta concentrarea și nivelul de energie. Simptomele principale sunt somnul prelungit și somnolența excesivă în timpul zilei. Această afecțiune este mai prevalentă la bărbați decât la femei, afectând aproximativ 5% din populație.

Există mai multe cauze potențiale de hipersomnie, printre care:

- somnolență în timpul zilei și apnee în somn (întreruperi ale respirației în timpul somnului)
- odihna in timpul nopșiii este insuficientă
-obezitatea
- abuzul de alcool
- scleroza multiplă sau boala Parkinson
- medicamente de prescripție, cum ar fi antihistaminice
- genetică (având o rudă cu hipersomnie)

Hipersomnia poate fi o condiție primară sau o condiție secundară.

Hipersomnia primară survine fără prezența altor condiții medicale. Singurul simptom este oboseala excesivă. Hipersomnia secundară se datorează altor afecțiuni medicale. Acestea pot include apnee în somn, boala Parkinson, insuficiență renală și sindrom de oboseală cronică.

Hipersomnia nu este același lucru cu narcolepsia, o afecțiune neurologică care provoacă atacuri bruște de somn neprevăzute în timpul zilei.

Persoanele cu hipersomnie pot sta treaze, dar se simt obosite. (PM)

Mulți oameni se confruntă cu probleme de oboseală excesivă, după perioade în care dorm foarte puțin sau au somnul întrerupt în timpul nopții.

Totuși, atunci când chiar și după un somn de șapte- opt ore pe noapte apar episoade frecvente de somnolență în timpul zilei, este vorba despre o afecțiune cunoscută ca hipersomnie.

Aceasta poate cauza probleme, pentru că afectează capacitatea oamenilor de a munci, de a merge la școală și chiar de a conduce vehicule și utilaje.

Pe lângă starea de somnolență prelungită, printre simptomele hipersomniei se numără adormirea frecventă în timpul zilei, dificultatea la trezire, starea de confuzie în timpul zilei. Persoanele care suferă de această afecțiune dorm uneori și 9 ore și nu se trezesc odihnite și chiar dacă trag un pui de somn în timpul zilei nu reușesc să înlăture oboseala.

Hipersomnia poate fi acută, atunci când durează o lună sau mai puțin, subacută, atunci când problemele persistă până la trei luni și cronică, atunci când ele se întind pe mai mult de trei luni.

Afla care sunt cauzele si cum se trateaza hipersomnia AICI

Foto: pixabay.com

Articole înrudite

 • Care sunt plantele care alungă ţânţarii

  Ţânţarii şi muştele sunt insectele care ne dau mari bătăi de cap în timpul verii. Pe lângă soluţiile din comerţ, avem la dispoziţie şi remedii naturale pentru a scăpa de insecte.

 • Medic: „E bine să ne murdărim puțin”

  „În doza corectă, murdăria este bună în prima parte a vieții”, deoarece contactul copiilor cu diverse microorganisme este important pentru întărirea imunităţii, este mesajul pe care pediatrul Mihai Craiu îl transmite părinţilor speriaţi că micuţii lor s-ar putea îmbolnăvi dacă se joacă la groapa cu nisip din parc sau cu animalul de companie.

 • Două poziţii care afectează coloana: „subaltern umil” şi „apretatul”

  Când fiinţa umană s-a ridicat în două picioare, poziţia verticală a sporit solicitarea coloanei vertebrale, împovărată de multe forţe. Chiar şi în zilele noastre, omul trebuie să aibă preocuparea de a-şi menaja pe cât posibil coloana.

 • Cum te poate afecta clorul din piscină

  În zilele călduroase de vară pe toți ne tentează o baie în piscină. Fie că mergem la ștrand, la mare ori la munte, piscina este oaza noastră de răcoare și plăcere, în plus înotul este sănătos pentru copii și adulți, având efecte pozitive nu doar asupra musculaturii, ci și a psihicului.

 • De ce slăbesc bolnavii de diabet

  Diabetul zaharat este o tulburare cronică și apare atunci când pancreasul nu secretă suficientă insulină sau atunci când celulele corpului devin rezistente la insulină.