-

Simptomele HIPERSOMNIEI și cum se tratează

Somnolența excesivă este o condiție în care o persoană are probleme să rămână trează în timpul zilei. Persoanele care au hipersomnie pot să adoarmă în orice moment, de exemplu, la locul de muncă sau în timp ce conduc.

Cei care suferă de hipersomnie au dificultăți de funcționare în timpul zilei deoarece sunt obosite frecvent, ceea ce poate afecta concentrarea și nivelul de energie. Simptomele principale sunt somnul prelungit și somnolența excesivă în timpul zilei. Această afecțiune este mai prevalentă la bărbați decât la femei, afectând aproximativ 5% din populație.

Există mai multe cauze potențiale de hipersomnie, printre care:

- somnolență în timpul zilei și apnee în somn (întreruperi ale respirației în timpul somnului)
- odihna in timpul nopșiii este insuficientă
-obezitatea
- abuzul de alcool
- scleroza multiplă sau boala Parkinson
- medicamente de prescripție, cum ar fi antihistaminice
- genetică (având o rudă cu hipersomnie)

Hipersomnia poate fi o condiție primară sau o condiție secundară.

Hipersomnia primară survine fără prezența altor condiții medicale. Singurul simptom este oboseala excesivă. Hipersomnia secundară se datorează altor afecțiuni medicale. Acestea pot include apnee în somn, boala Parkinson, insuficiență renală și sindrom de oboseală cronică.

Hipersomnia nu este același lucru cu narcolepsia, o afecțiune neurologică care provoacă atacuri bruște de somn neprevăzute în timpul zilei.

Persoanele cu hipersomnie pot sta treaze, dar se simt obosite. (PM)

Mulți oameni se confruntă cu probleme de oboseală excesivă, după perioade în care dorm foarte puțin sau au somnul întrerupt în timpul nopții.

Totuși, atunci când chiar și după un somn de șapte- opt ore pe noapte apar episoade frecvente de somnolență în timpul zilei, este vorba despre o afecțiune cunoscută ca hipersomnie.

Aceasta poate cauza probleme, pentru că afectează capacitatea oamenilor de a munci, de a merge la școală și chiar de a conduce vehicule și utilaje.

Pe lângă starea de somnolență prelungită, printre simptomele hipersomniei se numără adormirea frecventă în timpul zilei, dificultatea la trezire, starea de confuzie în timpul zilei. Persoanele care suferă de această afecțiune dorm uneori și 9 ore și nu se trezesc odihnite și chiar dacă trag un pui de somn în timpul zilei nu reușesc să înlăture oboseala.

Hipersomnia poate fi acută, atunci când durează o lună sau mai puțin, subacută, atunci când problemele persistă până la trei luni și cronică, atunci când ele se întind pe mai mult de trei luni.

Afla care sunt cauzele si cum se trateaza hipersomnia AICI

Foto: pixabay.com

Articole înrudite

 • Roșiile românești, sigure pentru consum

  Prin intermediul Autorității Naționale Fitosanitare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) efectuează în această perioadă controale în piețe și la locul de producție (sere și solarii) după recoltare, în vederea prelevării de probe de roșii de la producătorii înscriși în programul guvernamental de sprijin pentru tomate pentru a determina calitatea acestora.

 • Beneficiile merelor pentru organism

  Merele sunt alimentele-minune care pot fi consumate în orice dietă, nu au contraindicaţii deosebite, fiind recomandate chiar şi diabeticilor.

 • Beneficiile incredibile ale consumului de orez negru

  În perioada când China era condusă de un împărat, orezul negru era un aliment rezervat exclusiv familiei regale, datorită profilului său nutrițional și abilităților de vindecare.

 • Cum poţi evita infarctul: Ce ne sfătuiesc medicii

  Cazurile de deces datorate atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale sunt mai puțin frecvente în ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, încă facem boli cardiovasculare la fel de des.

 • Trucuri simple pentru sănătatea vezicii urinare

  Vezica este de obicei de mărimea unui grapefruit mare. Se poate întinde mult mai mult când este nevoie și se restrânge când este gol. Vezica este conectată la rinichi prin două tuburi lungi numite uretere. Detalii: