-

Şcolarizarea gratuită costă şi 2.000 de lei pe lună

Cu toate că Legea educației naționale 1/2011 prevede că învățământul preuniversitar de stat este gratuit, în realitate cheltuielile pentru cei treisprezece ani de școală ai unui copil sunt suportate în bună măsură de părinți.

Deosebirile mari între orașe și mediul rural, interesul pe care și-l dau profesorii la clasă, implicarea părinților și posibilitățile lor materiale sunt factori care influențează semnificativ cheltuielile.

În timp ce sunt familii care plătesc în fiecare lună un salariu minim pe economie pentru educația unui elev, altele abia reușesc să-i trimită la școală.

Mai grav este că circa 25% de copiii din mediul rural abandonează studiile, 17% din orașele mici și 6% din cei care locuiesc în localitățile mari, tocmai din cauza costurilor ridicate.

Suma medie anuală pe care părinții o investesc în educația unui copil se ridica la 3.093 de lei în 2018, potrivit unui studiu al Organizației Salvați Copiii.

Cheltuielile sunt mai mari în orașe, unde media este de 3.341 de lei, comparativ cu 2.757 în zonele rurale.

Calculată pe cicluri de învățământ, susținerea unui elev în clasele primare costă în medie 2.545 lei/an, 3.083 lei în gimnaziu și 3.647 lei în liceu.

„Banii investiți în educația copiilor diferă foarte mult în funcție de școală, părinți, veniturile familiei, zona în care locuiesc. Sumele pot ajunge la 1.000-2.000 de lei pe lună pentru cei care își permit”, a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay.com

Articole înrudite