-

Studiu: Fătul, afectat de aerul poluat respirat de mamă

Particule de carbon negru din aerul poluat au fost găsite în placentă, ceea ce indică faptul că bebelușii nenăscuți sunt expuși direct particulelor de carbon produse de mașini, scrie The Guardian.

Carbonul negru este un factor poluator care rezulta din arderea incompletă a combustibililor fosili, a biocombustibililor şi a biomasei.

Cercetarea reprezintă primul studiu care arată că barierele placentei pot fi penetrate de particulele respirate de mamă. Au fost descoperite mii de particule minuscule pe milimetru cub de ţesut în fiecare placentă analizată.

Legătura dintre expunerea la aerul toxic şi creşterea numărului de sarcini pierdute, de naşteri premature şi greutatea scăzută la naştere este bine stabilită.

Problemele apărute în stadiul fetal pot avea consecințe pe toată durata vieții.

„Aceasta este cea mai vulnerabilă perioadă a vieții. Toate organele sunt în dezvoltare. Pentru protejarea generațiilor viitoare, trebuie să reducem expunerea.”, a spus profesorul Tim Nawrot de la Universitatea Hasselt, din Belgia, care a condus studiul.

Acesta a mai punctat faptul că reducerea poluării este responsabilitatea guvernelor, însă oamenii trebuie să evită șoselele aglomerate cât pot de mult.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay.com

Articole înrudite