-

Muzeul Romanaţiului, edificiu care a aparţinut familiei Jienilor, va fi reabilitat cu fonduri europene

Proiectul pentru restaurarea, consolidarea şi dotarea clădirii Muzeului Romanaţiului, imobil care a aparţinut familiei boierului haiduc Iancu Jianu, a fost lansat joi, la Caracal, termenul de implementare fiind până la finalul anului 2021.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Caracal, proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional şi are o valoare de 5,9 milioane lei, din care 5,7 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile.

Clădirea ce va fi restaurată este monument istoric arhitectural de clasa B, a fost ridicată în ultimul deceniu al secolului XIX, iar din 1989 a fost repartizată Muzeului Caracal.

"Casa "Iancu Dobruneanu", care adăposteşte astăzi Muzeul Romanaţiului, a fost proprietatea senatorului Iancu Dobruneanu, fiul lui Nicolae Dobruneanu şi al Zincăi Dobruneanu, născută Jianu, nepot al boierului haiduc Iancu Jianu. Casa a fost ridicată între anii 1895-1896, pe locul fostelor case ale lui Grigore şi Ştefan Jianu. Prin căsătoria Ecaterinei Dobruneanu (fiica lui Iancu Dobruneanu), cu senatorul Mişu Chintescu, casa a ajuns în posesia familiei Chintescu. Până în prezent casa nu a suferit transformări mari, numai fântâna arteziană din faţa casei, în formă de floare de crin, a fost distrusă. După naţionalizare a adăpostit mai multe instituţii. Din 1989 a fost repartizată Muzeului Orăşenesc Caracal, iar din 1990 au început lucrările de amenajare ale muzeului în această clădire, care şi-a redobândit denumirea de Muzeul Romanaţiului", se arată în comunicat.

Lucările prevăzute în proiectul lansat joi vizează păstrarea sau refacerea faţadelor în stilul arhitectonic iniţial al clădirii, cu menţinerea aspectului artistic al epocii, consolidarea structurală a imobilului, refacerea finisajelor interioare, refacerea instalaţiilor interioare, dotarea şi reabilitarea spaţiului muzeal pentru funcţiuni culturale contemporane.

Administratorul public al municipiului Caracal, Adrian Chesnoiu, a declarat joi, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului privind restaurarea Muzeului Romanaţiului, că municipalitatea are în prezent în derulare proiecte cu finanţare europeană de peste 46 milioane lei, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din bugetul anual al localităţii.

Chesnoiu a punctat că toate obiectivele culturale reabilitate şi restaurate din Caracal trebuie integrate într-un circuit turistic pentru a fi puse în valoare.

"O municipalitate mică, cu un buget limitat, aşa cum este municipiul Caracal, are o singură şansă de dezvoltare şi aceea se numeşte accesarea fondurilor europene. (...) Mă raportez strict la faptul că avem un buget anual de 85 de milioane de lei şi iată că prin efortul structurii de fonduri europene din cadrul Primăriei avem în momentul de faţă în implementare proiecte în valoare de peste 46 de milioane de lei, ceea ce este un lucru extrem de important. (...) Nu este suficient, în schimb, să renovăm o clădire sau mai multe clădiri de patrimoniu, dacă nu vom gândi strategia de dezvoltare urbană la care deja colegii mei lucrează, dacă nu vom gândi mecanisme de a le pune în valoare şi a adăuga sau a aduce plus valoare oraşului nostru, şi aici mă refer la integrarea lor într-un circuit turistic", a spus Chesnoiu, citat în comunicat.

Alte clădiri istorice din Caracal pentru care sunt în derulare proiecte de restaurare cu finanţare europeană sunt biblioteca municipală şi casa Hagiescu-Mirişte.

Sursa: AGERPRES