-

Reteta zilei

Pentru Bacalbașa putem spune că înaintea "dictaturii gastronomice" (nume pe care îl va purta cartea sa de bucate, publicată în 1934-1935, la amurgul vieții) a fost "dictatura Bucureștiului", de sub care nu a putut să iasă.

Zice-se că lintea și bobul, surate cu mazărea și fasolea, s-ar fi aflat printre ingredientele bucătăriei strămoșilor daci. Și până nu demult, adică până colea, după al doilea Mare Război, au continuat să fie și ingredientele bucătăriei țărănești, mai ales a celei sudice.

Acum un veac și mai bine, Ecaterina S. Comșa se adresa „Matroanelor române”, în prefața cărții sale de bucate, reamintindu-le o spusă a lui Edmondo de Amicis - „Soarta multor oameni a atârnat de faptul dacă în casa părinților lor era sau o bibliotecă” - trecând apoi zisa asta pe spuza cărților de bucate, la care și mai bine se pricepea.

Pagina 1 din 121