Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miel umplut cu pâine, ca la Vâlcelele Bune

Hristos a Inviat! In lumina cruda a soarelui de aprilie, Ludovic Bultean, gospodar din Vilcelele Bune ale Hunedoarei, incepe a ne povesti: “Ehei, asta era demult-demult, cam pe vremea cind eram si eu flacau.

08 Aprilie 2018, 04:42

De Pasti era obiceiul de a se aduna lumea in locul numit Ograzile Botii si-acolo, la iarba verde, lua tot satul masa. Se numea «pomana de Pasti» si se minca miel umplut cu paine.

In interiorul mielului se punea piinea care era facuta in Joia Patimilor. Erau piini coapte la test si aratau precum lipiile. Se puneau una peste alta, de se umplea burta mielului, iar linga ele se mai puneau si cartofi (crumpeni), curatati de coaja. Se condimenta cu sare si piperi, dar unii puneau seminte de busuioc, ori seminte de patrunjel, in loc de piperi. Mielul asa umplut se cocea.

Bucatele de Pasti se mincau numai cu colaci albi. Iar in colaci puneau cuisoare. Le cumparau de la «boltas»...”. Observa ca nu inteleg toate cuvintele, asa ca incepe a-mi explica: “Boltasul era cel care vindea la «bolta»..., adica la magazinul satesc. Dar sa va mai spun niste cuvinte de pe la noi: «Valaul» e vasul din care beau sau maninca animalele; «blid» sau «labos» se zice la castron; «labosul cu astupus» e castronul, ori cratita, ori tigaia cu capac; drobul, la noi, e «dubusita»; plita se numeste «ploater», iar cuptorul «ler»; la dovleac ii spune «curcubata»“. stie batrinul Ludovic toate obiceiurile locului – cele uitate, adesea, si de batrini; cele nestiute, din pacate, de tineri: “Miercurea din Saptamina Mare, veneau flacaii si puneau in curtea bisericii o toaca si-o inconjurau toata cu oua. Pina in noaptea de inviere trebuia pazita, sa nu vina altii s-o ieie. Ca, daca o lua, o lua cu tot cu oua. Daca nu reusea, cealalta ceata trebuia sa plateasca atunci cite oua erau de jur-imprejur. in prima zi de Pasti, se ciocneau ouale. Cine spargea, il lua de la celalalt. s-a treia zi de Pasti se dadeau liber la joc si-ncepeau, prin tot locul, nedeile!”

Hristos a inviat!

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă