-

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severa. In ziua de Vinerea Mare nu se lucreaza nimic, pentru ca le va merge oamenilor rau tot anul.

Nu se ara, nu se seamana, nu se planteaza rasaduri, nu se coase si nu se ingrijeste gospodaria. In schimb, apa are proprietati vindecatoare. Copiii se scalda intr-o apa curgatoare, ca sa fie sanatosi si puternici. Cei bolnavi se scalda de trei ori in apa, inainte de rasaritul soarelui, si se crede ca se vindeca miraculos. Ploaia cazuta in Vinerea Mare anunta un an cu belsug.

Nu se lucrează, dar tot putem frunzari un caiet de retete în căutarea bucatelor potrivite pentru masa de Paste. Și iată ce am găsit noi: o reteta de miel, aflata de la o gospodina din Iclod, judetul Cluj:

Friptură de miel cu aromă de cimbru

Un kg carne de miel (pulpă, cotlet), 100 g untură (sau unt), o ceapă, un morcov, 150-200 g șunculiță afumată (ceafă afumată sau altă afumătură de porc), 200 ml vin alb, 200 ml supă de oase (sau de carne), condimente pulbere – piper, cimbru, boia dulce (o lingură în total), o crenguță de cimbru proaspăt, sare.

Carnea se dezosează, se curăță, se spală, se filetează, se freacă bine cu condimentele pulbere și se împănează cu afumătură. Se păstrează câteva felii de afumătură cu care se bardează (înfășoară) carnea, după care se rulează. Morcovul și ceapa se curăță și se taie julien. Se așază într-un vas termorezistent în care s-a topit untul, se adaugă legumele și se toarnă deasupra supa de oase și vinul. Se presară cimbru proaspăt tocat. Se lasă în cuptor până când se rumenește carnea și se leagă sosul. Se servește cu cartodi copți, legume gratinate sau orez.