Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmale în chiup negru, după rețeta lui Ionel de la Rediu

Dintre toate rețetele pe care le-am învățat cutreierând țara-n lung și-n lat, azi am ales-o pe cea dintr-un sătuc de la marginea Ieșilor: Rediu. Sarmale fierte în chiup de pământ negru, după toate canoanele bucătăriei moldovenești.

06 Februarie 2018, 22:39

Rețeta am primit-o de la dna Ecaterina Ursache, prin intermdiul fiului dumisale, ascultător fidel al Antenei Satelor, cunoscut și sub numele de Ionel de la Rediu. Considerând că, din când în când, trebui și să „întorci” darul pe care l-ai primit - de data asta este vorba despre rețetele noastre de fiecare zi, dumnealor ne-au dăruit „metodul” de preparare al acestui fel de mâncare foarte răspândit printre români. Dar știut e că sarmalele nu se fac în două case la fel, atât de multe rețete există!

Pentru sarmalele acestea ai trebuință de carne de vacă și de porc, pe care o macini bine – cu satârul sau cu mașina de tocat.

Ca să le faci… moldovenește, vei folosi crupe de porumb și nu orez. Și mai ai trebuință de ceapă, cimbru, piper negru și sare, după gust. Și mai adaugi în ele nucă din toamna asta, zdrobită-n chiuă cu chisălogul. De-nvelit, la vremea asta din an, le-nvelești în foi de varză murată.

Cât despre chiupul de pământ negru, ar trebui să știți că nu-i bucovinea, de Marginea, ci e de-acolo, din Ieși, de la Poiana Deleni, centru arhaic de olărit al zonei.

Și-n acest chiup negru, pui dumneata un pat de șorici și foi de varză, și-apoi sarmalele (da vezi să nu fie mari cât pumnul, ci mai mărunțele) și-apoi pui vasul la cuptor sau în rolă, să fiarbă pe-ndelete.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă