Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bulz de măruntaie, ca pe Rarău (rețete românești pe gustul tău)

Rețete (mai) românești, ca-n Bucovina nu găsești! E un slogan pe care l-am auzit și eu, cândva, urcând pieptiș spre Pietrele Doamnei, și zău că mi-a părut rău atunci că nu aveam în rucsac și caietul meu de retete.

13 Martie 2018, 22:02

Ca să notez iute-iute toate câte le-am aflat. Dar, unele dintre acele rețete mi-au fost spuse încă o dată, la gura sobei, într-o iarnă bucovineană. Ca aceasta, de-acum...

Nu-i nici balmoș muscelean, nici mămăligă toponită din Apuseni, nici generoasa mămăligă de Botiza, cu brânzeturi și afumătură. E un bulz năstrușnic, de gospodărie de sub munte, în tinda cea cu aromă de brad a Rarăului. E bulz de mpruntaie, a cărui rețetă v-o dezvălui și eu deîndată!

Ai trebuință de mălai, lapte dulce, miere, ulei, ficat de pasăre și pipote de pasăre, usturoi, ceapă roșie, roșii, busuioc uscat, sare, piper roșu și un pahar cu vin alb.

Se pune laptele la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, se adauga mierea si sarea. Apoi se pune treptat in ploaie malaiul. Se amesteca energic pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga ulei de masline si se amesteca incontinuu timp de zece minute. Se lasa mamaliga sa fiarba linistit, pe foc mic, timp de o ora - o ora si jumatate. Dupa aceea, se da de pe foc si se rastoarna fierbinte pe un platou. Se lasa sa se raceasca.

Intre timp se prepara maruntaiele astfel: Se pune la calit ceapa in ulei. Cand este gata rumenita, se adauga ficateii de pasare si pipotele. Se amesteca bine ca sa nu se lipeasca. Se acopera cu un capac si se lasa sa se patrunda.

Pentru a prepara sosul, se curata rosiile si se taie felii subtiri. Se pun la calit, se adauga putin ulei, sare, piper rosu si usturoiul curatat si maruntit. Cand se obtine o compozitie omogena se adauga si vinul. Se lasa pe foc pana scade.

Cand mamaliga este rece, se decupeaza din ea rondele cu ajutorul unui pahar. Se pune cate o rondea generoasa de mamaliga, de jur-imprejurul ei ficatei si pipote rumenite si se toarna deasupra din belsug sos de rosii cu usturoi si vin.

Se poate asorta deasupra cu miez de ceapa.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă