Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitura deșteaptă (rețete românești)

Despre prăjitura aceasta tot se aude printre gospodine. Păstrează gustul retetelor romanesti de odinioară, dar simplifică munca în bucătărie. Ingredientele nu-s scumpe, tehnologia de preparare nu dă deloc bătăi de cap gospodinei.

11 Martie 2018, 04:46

Și cea mai nepricepută dintre nevestele tinere va înțelege rosturile acestei retete romanesti!

În plus, deși nu o așezi în straturi, va arăta exact ca una pentru care altă mână de femeie s-a străduit câteva ceasuri s-o facă să arate cât mai bine, cu straturile de cremă perfect trase. E-o prăjitură cu secrete!

Ca s-o prepari, ai trebuință de 8 oua, un pachet de unt, 300 g de zahar farin, un litru de lapte, 3-4 pachetele de zahar vanilinat si 10 linguri cu faina.

Cum se prepară: Mai intai, galbenusurile se bat bine, impreuna cu zaharul, dupa care se adauga, putin cate putin, faina (proaspat cernuta - asta e foarte important cand e vorba de prajituri, sa cerni faina inainte!). Apoi: untul topit, caldut, si laptele fiert si racit se toarna peste compozitie si se omogenizeaza. Dupa care albusurile se bat spuma, se adauga zaharul vanilinat si se amesteca in compozitie.

Se unge tava cu ulei, se tapeteaza cu faina si se toarna compozitia, apoi se baga in cuptorul bine incins dinainte. Se lasa la foc mic. Odata tava pusa la cuptor, acesta nu se mai deschide o ora si jumatate. Dupa o ora si jumatate, cuptorul se stinge, se trage tava, se pudreaza prajitura si se pune inapoi in cuptor.

Se lasa sa se raceasca in cuptor. Se scoate, se taie si se asaza pe un platou.

- rețetă aflată de Simona Lazăr de la Valentin Moisescu din Brăila

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă