-

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum ar trebui gospodinele să-și întocmească meniul pentru ziua luminată a Învierii, care dă să se apropie.

Nu de alta, dar trecând deunăzi prin Mehedinți, pe la Strehaia, dada Ileana mi-a adus aminte de rețeta de Miel cu spanac, pe care vreau să v-o dăruiesc și domniilor voastre.Și mai zicea dada Ileana că, la ziua sorocită, bine-ar fi să aveți pregătită, la-ndemână, și o ulcică de vin roșu de prin partea locului, o Fetească Neagră de Vânju Mare.

Ai trebuință de: 750 g carne de miel, 2 kg spanac proaspăt, o lingură de făină, 50 g untură, o ceapă, 100 ml suc de roșii, sare, piper.

Cum se procedează: Spanacul se curăță, se spală în mai multe ape și se pune la fiert în puțină apă cu sare (nu se adaugă mult lichid, deoarece spanacul lasă și el foarte multă apă). 

Carnea se curăță, se porționează și se prăjește în untură, întorcându-se de mai multe ori pe toate părțile. Se adaugă ceapa tocată mărunt. 

Când spanacul a început să se înmoaie, se toarnă (cu tot cu zeama lui) peste carne și se lasă să fiarbă împreună, la foc mic. Se ia o jumătate de polonic de zeamă, se adaugă apă rece și se dizolvă făina, turnându-se apoi în cratiță. Se pune și sucul de roșii, se potrivește de sare și piper și se dă la cuptor pentru jumătate de oră. Dacă mai este nevoie, se mai poate adăuga puțină apă (fiartă).

- rețetă culeasă din Strehaia (Mehedinți) și publicată în volumul „Rețete de Paști”, de Simona Lazăr și Simona Chiriac , Editura Jurnalul 2007.