-

Aganciabur sau ciorba de urechiușe

Trei lucruri sunt importante pentru armeni si cu ele se mandresc oriunde s-ar afla: credinta, limba armeana si traditiile. O populatie nu poate fi numita popor o data ce nu are traditii, ele fiind baza pentru formarea si construirea unei biserici si a poporului in sine.

Printre traditii se afla si pastrarea obiceiurilor si a retetelor culinare nealterate. La toate marile sarbatori, la nunti, botezuri sau la inmormantari, preparatele traditionale armenesti nu lipsesc de pe mese. Ca este "aganciabur" - supa de urechiuse (sau coltunasi), "harissa" - mancare din carne tocata si grau, "tahnabour" - supa de iaurt, sugiuc armenesc sau "manti" - un fel de barcute din aluat umplute cu carne, toate sunt servite cu placere.

Cum preparam Aganciabur sau ciorba de urechiuse? Ai nevoie de: un kilogram carne de vita, 3 oua, o ceapa, 1/3 pachet de unt, un borcan de iaurt, o cana cu faina, un os cu maduva, sare, piper. Din kilogramul de carne se toaca circa 270-300 de grame impreuna cu ceapa si se condimenteaza. Restul de carne impreuna cu osul se pun la fiert pana scade apa.

Se asaza intr-un castron ouale cu putina sare si apa cat incape in trei jumatati de coaja de ou si faina cat cuprinde. Se framanta, si aluatul obtinut se lasa sa se odihneasca 20 de minute. Se intinde o foaie, se taie patratele si pe fiecare in parte se pune putina umplutura. Se pliaza aluatul, se prind capetele si se lipesc unul de altul, ca sa capete forma unui melc sau forma de tortelini. Cand sunt gata, se pun in supa fierbinte strecurata si se lasa sa fiarba. Se pun in castronele, se rade deasupra o chifteluta de hurut si se pune smantana dupa gust.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay