Ascultă Radio Antena Satelor Live

Dulceață de pepene galben (sau cantalup)

Primii oameni care s-au bucurat de gustul deosebit al dulceții au fost locuitorii din Orientul Mijlociu. Acum câteva sute de ani ei au găsit o metodă de conservare a fructelor, pregătind dulceață, dar și peltea, cu zahăr de trestie.

05 Iulie 2018, 21:53

Cavalerii cruciati nu au ramas indiferenti la inedita savoare si au adus-o cu ei in Europa, spre sfarsitul Evului Mediu. Pana in zilele noastre, dulceata a trecut printr-o serie de transformari, trecand chiar de la statutul unic de desert la cel de... garnitura pentru fripturi. O informatie interesanta: celebrul pictor spaniol Joan Miro (1893-1983) a fost inspirat in crearea tabloului "Nasterea lumii" de o pata accidentala de dulceata de mure.

Deschizand o carte de bucate, descoperim zeci de retete cu dulceturi, gemuri sau peltele. Printre cele deja consacrate (dulceata de capsuni, visine, cirese, caise sau prune) se afla si unele pe care le gasim mai greu in borcanele din camara sau in rafturile magazinelor. Dulceata de pepene galben (sau de cantalup) aduce intr-o lingurita o parte din caldura si din lumina verii. Pentru succesul acestei retete aveti nevoie de un pepene galben (cam de un kg), copt doar pe jumatate.

Dupa ce se curata de coaja si se indeparteaza semintele, se taie in cubulete. Se oparesc intr-o oala cu doi litri de apa si 250 ml de otet. Dupa ce s-au inmuiat putin, bucatile de pepene se strecoara si se spala sub un jet de apa rece. Intr-un alt vas se obtine un sirop din doua cani cu apa, un kg de zahar, zeama de la o lamaie si 3 pliculete cu zahar vanilinat. In siropul bine legat se pun bucatile de pepene. Se fierbe dulceata, luand din cand in cand spuma. Cand s-a legat suficient, se ia de pe foc. Se pune in borcane, dupa ce s-a racit.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă