Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciuperci umplute cu caș dospit

Se pare că obiceiul de a găti și consuma ciuperci, omul l-a avut încă din epoca primitivă. Și tot de pe atunci a descoperit care sunt calitățile lor... terapeutice. Noi mergem mai departe cu o poveste și o rețetă. Cu ciuperci!

08 Iulie 2018, 22:41

Iarna anului 1991. Italia. Munții Alpi. Un excursionist pasionat de munte descopera din intamplare ceea ce parea a fi un corp foarte bine conservat in ghetarul alpin. Parea la prima vedere un accident montan, dar dupa primele cercetari "Iceman", asa cum a fost botezat de ziaristi, si-a dezvaluit secretele. Cercetatorii se aflau in fata unui om care a trait acum 5.300 de ani. Si nu orice om. Era un șaman, un vraci, o persoana inzestrata cu puteri nebanuite. In ranita pe care o ducea in spate se gaseau un amnar, un topor si un sirag cu ciuperci uscate. Unele dintre ele erau Piptoporus betulinus (ciuperci care cresc pe scoarta mestecenilor sau pe busteni), iar altele nu au putut fi inca identificate. Interesant este ca tocmai aceste ciuperci i-au determinat pe cercetatori sa considere ca "Iceman" era un vindecator. Piptoporus betulinus contine o substanta care poate vindeca ranile (subtanta aceasta se comporta ca un adevarat antibiotic). Fierte, ciupercile se transforma intr-o bautura tonica, crescand imunitatea organismului. Si nu numai atat: ca printr-o minune, "Iceman" putea folosi ciupercile uscate pentru a aprinde focul.

Si totusi, dintotdeauna ciupercile au iscat temeri. Unele dintre ciuperci sunt deosebit de periculoase, putand omori un om imediat ce au fost ingerate, cum este cazul unei specii de ciuperci deja celebre: "Amanita".
Multa vreme ciupercile au fost considerate periculoase, neexistand o modalitate sigura de a face diferenta intre o ciuperca comestibila si una otravitoare. Cu timpul, oamenii au reusit sa-si depaseasca temerile, au catalogat fiecare specie, observandu-i cu atentie caracteristicile. In felul acesta, ciupercile au devenit alimente sigure.
Exista multe modalitati de preparare a ciupercilor. Pot fi sotate, fierte, prajite in tigaie sau pe gratar. Pentru a le sota se pune unt intr-o tigaie incinsa si se adauga ciupercile taiate felioare sau cubulete. Se amesteca din cand in cand pana devin aurii. Important este sa nu se lase prea mult pe foc pentru ca se pot usca.
Dar iată și o retetă, ușor de preparat: Ciuperci cu caș dospit. Ai trebuință de: un kg ciuperci, 3 cepe, 50 g pesmet, 200 g caș dspit, câteva fire de marar, 50 ml vin, piper, sare, ulei sau unt.
Ciupercilor li se desprind piciorusele, se toaca marunt si se pun la calit intr-o craticioara cu unt sau ulei, impreuna cu ceapa tocata. Dupa ce zeama a scazut, se adauga pesmetul, sarea, piperul si mararul tocat. Cu aceasta compozitie se umplu palarioarele. Se asaza intr-o tava unsa, se presara caș dospit ras si se lasa in cuptor o jumatate de ora. Se stropesc cu vin si cu sosul ramas. Se presară mărar tocat.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă