-

Piftie de porc (de gătit în Ajunul Bobotezei, de mâncat la Sf. Ion)

În Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), se ține post. De altfel, o vorbă din popor spune că cel care postește în Ajunul Bobotezei va avea parte de noroc. Mai ales aceea care reușesc să țină, după tradiție, post negru, numai cu pâine și apă.

Inainte de a pregati mancarea de post, femeile iau toata cenusa din vatra si o pun peste varza, ca sa creasca frumoasa si sa fie aparata de omizi. Fetele postesc si ele, ca sa aiba parte de soti pe placul lor. Femeile pregatesc de cu seara piftia ce se va servi abia in ziua de Sfantul Ion, ca sa le fie fata la fel de frageda si de neteda.

Ei, si daca tot am amintit de piftia asta, ia sa va dau si o reteta.

Trebuinta ai de: 500 g picioare de porc, 1,250 kg cap de porc, 500 g carne de porc, 150 g telina, 150 g morcovi, 150 g ceapa, 75 g usturoi, 50 g sare, doua oua fierte.

Dupa ce se spala si se sterg cu o carpa uscata si curata, capetele si picioarele de porc se parlesc la flacara, se inlatura unghiile, se freaca din nou ca sa se curete pielea arsa, se taie in bucati, se spala si se oparesc. Capul de porc, picioarele si carnea de porc se fierb in apa rece cu sare, luandu-se spuma ori de cate ori este nevoie. Dupa ce nu mai produce spuma, se scot bucatile de carne din apa, se spala, se strecoara zeama si se pun la fiert intr-o oala curata. Se curata zarzavatul si se spala; usturoiul se piseaza si se adauga putina apa, ouale se taie felii.

Zarzavatul se adauga in oala si se continua fierberea la foc mic, pana se desprinde carnea de pe oase. Carnea, curatata de pe oase (cap si picioare), se pune in portii, in farfurii sau forme decorate cu felii de oua si de morcov taiate frumos. Supa se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se adauga usturoiul strecurat. Supa astfel pregatita se toarna peste carnea din farfurii sau din forme. Se da la rece, ca sa se inchege zeama.

Din volumul „Rețete românești de peste an” de SIMONA LAZĂR

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay