-

Ciulama de bob (rețete românești de altădată)

Scris de

Zice-se că lintea și bobul, surate cu mazărea și fasolea, s-ar fi aflat printre ingredientele bucătăriei strămoșilor daci. Și până nu demult, adică până colea, după al doilea Mare Război, au continuat să fie și ingredientele bucătăriei țărănești, mai ales a celei sudice.

Mâncărica de bob, despre care aflai și eu într-unul dintre satele din Teleorman, e un fel de iahnie, în care abundă drept condiment mărarul. Mai sățioasă - încă -, mai neobișnuită la gust este însă ciulamaua de bob, a cărei rețetă v-o dărui și eu dis-de-dimineață.

După ce se curăță bobul de codițe, se spală și se fierbe în apă clocotită cu sare, împreună cu o ceapă tocată mărunțel. Se rumenesc ușor în untură două-trei linguri de făină, se stinge cu zeamă de la fiertul bobului, se adaugă puțin mărar tocat, se mai pune puțină zeamă, dacă e cazul, și se amestecă întruna pentru a nu face cocoloașe.

Se pune bobul, bine fiert, în sosul preparat astfel, se potrivește de sare, se adaugă puțintel piper și se mai lasă să fiarbă, la foc mic, 15-20 de minute. Unii ar spune: să bolborosească. 

Se servește fierbinte, cu mămăligă, caldă sau rece, și cu ceva murături alături. Bune ar fi niște gogonele ori castraveciori.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay