-

Chiftele ardelenești cu sos și tarhon

Scris de

Un scurt popas la Miercurea Sibiului, într-o iarnă ardeleana, ne-a adus o îmbunătățire serioasă a caietului de rețete și taine gospodărești. Tanti Maria și sora-sa, Floarea, mai bătrână și mai învățată ca ea, ne inițiară în lumea cea fantastică a mâncărurilor aromate cu tarhon - ciorbe și sosuri...

Acolo bucatele se fac gospodărește, că omu' se duce la muncă grea, cu sapa, cu coasa, cu toporul, și nu-i nime' să facă lucrul în locul lui, trebuie să aibă putere să mântuie el ce-i de mântuit. Și dacă la câmp ori la drum nu-i lipsesc din desagă pâinea, slănina și ceapa roșie, acasă nevasta îl așteapta cu bucate alese.

Uite așa, cam cum sunt chifteluțele astea cu tarhon și sos de smântână, a căror rețetă v-o dau mintenaș și dumneavoastră.

Chiftele ardelenești cu sos și tarhon - rețeta

Carnea, câtă o ai, trebuie să fie cam o treime de porc și două treimi de vită. Să zicem că aveți 200 gr carne de porc, 400 gr carne de vită. Adăugați-le atunci o lingură mare de făină, două ouă, o ceapă potrivită, 400 gr de smântână, 250 gr de cartofi, 3-4 linguri de oțet, sare (dupa gust), un vârf de cuțit de piper alb măcinat și unul de piper negru (măcinat, asemenea) și, bineînțeles, tarhon.

Rețeta miraculoaselor chifteluțe e următoarea: Ceapa se curăță de foi și se opărește. Carnea se spală, se curăță de vinișoare și apoi se dă prin mașina de tocat. La urmă se toacă și ceapa opărită și o bucățică de pâine uscată, să scoata tot din pântecul mașinii. Cartofii se curăță și se dau pe răzătoare. Se amesteca apoi cu carnea și ceapa tocate cu sare, piper, pătrunjel tocat și cu ouăle bătute, după care se omogenizează. Compoziția se modelează în palmă, în forme rotunde, care se tăvălesc prin făină și se pun într-o tavă unsă cu ulei. Se dau la cuptor pentru 25-30 de minute, timp în care se coc și prind o crustă frumoasă. Eventual, se pot întoarce și pe cealaltă parte, după primul sfert de oră. Se adaugă smântână în tavă, se presară tarhonul și se mai lasă la cuptor 5-10 minute.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay