-

Medicament care controlează mai eficient glicemia

Bolnavii de diabet zaharat de tip II vor putea beneficia de un nou tratament revoluţionar: o combinaţie injectabilă a două medicamente anti-diabetice.

Noua formulă de tratament destinată adulţilor cu diabet zaharat de tip doi a fost lansată ieri pe piaţa românească. Medicamentul se administrează o singură dată pe zi şi, cu ajutorul lui, se realizează un control eficient atât al glicemiei matinale înainte de masă, cât şi al glicemiei după masă. Noua terapie se adresează pacienţilor care nu reuşesc să atingă ţinta de control glicemic cu tratamenul lor actual, iar aproximativ jumătate dintre bolnavi sunt în această situaţie. Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, profesorul doctor Romulus Timar, explică: „Acest medicament vine să asocieze într-o injecţie două medicamente diferite. Unul dintre ele, o insulină bazală, iar celălalt este o moleculă a unui medicament care determină, pe de-o parte, modularea secreţiei de insulină şi glucagon, în funcţie de glicemie, iar, pe de altă parte, acţionează şi la nivelul centrului saţietăţii şi la nivel gastric, scăzând consumul de alimente. Asocierea celor două şi introducerea precoce în tratament va duce la un control glicemic precoce şi bun. Acest medicament face ca riscul de hipoglicemie să fie scăzut”.
Noua terapie a fost introdusă pe lista de medicamente oferite în regim gratuit populaţiei şi va putea fi prescrisă foarte curând de medicii specialişti, după aprobarea şi publicarea protocoalelor terapeutice aflate în prezent în dezbatere publică. În România, un adult din zece are diabet zaharat, boală care poate duce la orbire, amputaţii la nivelul picioarelor şi poate scurta durata vieţii pacientului.
( RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - "Radiojurnal")

Sursa: RADOR

foto: Pixabay