-

Stocul de vaccin antigripal ar putea fi suplimentat la solicitarea medicilor

Stocurile de vaccin antigripal ar putea fi suplimentate la solicitarea medicilor de familie şi a Direcţiilor de Sănătate Publică, anunţă ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Preşedintele Societăţii de Medicină a Familiei, Tănăsescu, spune că vaccinul este cel mai eficient toamna şi în luna decembrie.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că stocurile de vaccin antigripal ar putea fi suplimentate la solicitarea medicilor de familie şi a Direcţiilor de Sănătate Publică.

„Ministerul Sănătăţii are un acord-cadru valabil până în luna noiembrie cu furnizorul de vaccin antigripal, deci, teoretic, aştept cererile medicilor de familie, Direcţiilor de Sănătate Publică, dar cu încadrare în acel acord-cadru. Vom verifica să vedem cele 100.000 de doze rămase în stoc dacă mai există, dacă au fost distribuite şi ce s-a întâmplat cu ele”, a mai spus Sorina Pintea.

De cealaltă parte, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu, spune că sunt unii pacienţi care vin şi cer vaccinul şi în luna ianuarie.

„Nu se face stoc acum sau pentru primăvară. Vaccinul trebuie folosit în perioada potrivită. E normal să-l obţinem şi să-l facem în perioada cea mai bună. Nu ştiu dacă mai există vaccin la DSP-uri, dar eu l-am primit şi l-am făcut. Sigur că nu e cât mi-aş fi dorit, dar e mai mult ca în alţi ani”, a declarat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu.

Întrebată dacă va mai solicita un stoc de vaccin antigripal, Rodica Tănăsescu a spus că este important să obţină vaccinul atunci când acesta este cel necesar pentru pacienţi.

„Adică în perioada octombrie-decembrie. E adevărat că şi acum e util, cu o condiţie: ca în perioada în care deja există cazuri de gripă, pacientul respectiv să se protejeze în primele două săptămâni de la vaccinare pentru că anticorpii nu sunt încă formaţi. Vaccinul e cel mai eficient în perioada de toamnă şi decembrie. Nu am niciun interes ca să-l primesc la primăvară, atunci nu am ce face cu el”, a explicat Rodica Tănăsescu.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei spune că mulţi oameni caută vaccinul în luna ianuarie pentru că aud la televizor despre cazurile de deces.

Mai mult despre acest subiect pe Mediafax

Sursa: mediafax.ro
Foto: AS

Articole înrudite