-

Maca – superalimentul care întărește imunitatea și îmbunătățește funcțiile sistemului nervos

Poate puțini am auzit de această minune a naturii, însă rădăcina de Maca, originară din Peru, este considerată un panaceu la nivel internațional.

Maca este o plantă aparținând familiei cruciferelor, ce poate rezista la altitudini mari și la temperaturi foarte joase, condiții în care puține plante pot supraviețui. Aceasta este planta cultivată la cea mai mare altitudine din lume, crescând și la 4100 de metri înălțime. Rădăcina depozitează o mulțime de nutrienți, iar atunci când este scoasă din pământ, are o varietate mare de culori, ce variază de la galben crem sau roz deschis, până la mov sau negru. Rădăcina de maca poate fi comparată ca și aspect cu o ridiche mai mare, iar gustul ei este picant, dulce și cu o aromă asemănătoare melasei.

Maca este o sursă de tiamina (B1), riboflavină (B2), vitamina B6, calciu și fier care contribuie la menținerea energiei metabolismului. Conține, de asemenea, zinc care ajută la fertilitate și reproducere, precum și la menținerea unui nivel normal de testosteron în sânge. Pe lângă acestea, riboflavina și zincul contribuie la reglarea activității hormonale și ajută la reducerea oboselii și a extenuării.
Bogată în acizi grași, rădăcina de Maca este totodată și o sursă importantă de fosfor. Aceasta are capacitatea de a întări imunitatea și de a îmbunătăți funcțiile sistemului nervos. Mai mult, această plantă intervine în prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Iată care sunt beneficiile rădăcinii de maca pentru sănătate:

1. Menține echilibrul hormonal

Maca echilibrează nivelul hormonilor din organism și stimulează glanda pituitară, ce intervine în susținerea hormonală globală, precum și a secreției de testosteron, estrogen și progesteron.

2. Accelerează funcțiile metabolice

Rădăcina de maca are rol în echilibrarea funcțiilor metabolice ale întregului organism și intervine în eliberarea energiei necesară activităților fizice și psihice. Mai mult, aceasta intervine și în procesele de creștere și dezvoltare.

3. Îmbunătățește capacitatea de memorare și concentrare

Această plantă susține funcțiile creierului și intervine în îmbunătățirea capacității de memorare și concentrare. Consumul acesteia crește rezistența fizică și mentală, în special în perioadele de surmenaj fizic sau intelectual.

4. Reglează nivelul de colesterol din sânge

Rădăcina de maca are în compoziție multe vitamine, minerale, aminoacizi esențiali și steroli, elemente ce contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge și la menținerea acestuia la un nivel normal. În plus, susține funcțiile cardiovasculare și reglează pulsul cardiac și contracțiile musculare.

5. Ameliorează simptomele menopauzei

Fiind un element ce echilibrează și susține sistemul endocrin, rădăcina de maca ameliorează și simptomele menopauzei. Oamenii de știință au observat că, la femeile care luau suplimente cu maca, s-a simțit o ameliorare a unora dintre simptomele comune, cum ar fi bufeuri, insomnii, transpirații nocturne sau depresie.

6. Crește densitatea osoasă

Menținerea densității osoase este o problemă comună în rândul femeilor, odată cu înaintarea în vârstă. Maca favorizează asimilarea calciului în oase, prevenind astfel apariția osteoporozei.

7. Crește rezistența fizică

Maca este recunoscută pentru capacitatea sa de a întări rezistența fizică și de a crea energie, deoarece multitudinea de nutrienți continuți ajută la funcționarea unui metabolism energetic normal.

8. Ajută la fertilitate

Cum infertilitatea devine o problemă din ce în ce mai mare, atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor, nu este de mirare că un număr din ce în ce mai numeros se îndreaptă spre alternative naturale pentru îmbunătățirea fertilității. Studiile sprijină utilizarea rădăcinii de maca ca un amplificator a fertilității, în special în rândul femeilor, deoarece crește activitatea glandei pituitare.

9. Îmbunătățește starea generală de bine

Cercetările de nutriție arată că acizii grași esențiali din maca sunt importanți pentru menținerea unei stări de bine și a unei stări generale de sănătate a creierului. Acizii grași ajută la buna funcționare a funcțiilor creierului, iar consumul lor este privit ca un prim pas către reducerea stărilor de depresie, anxietate și stres.

Articole înrudite