-

Iarba celor şapte îngeri şi puterile sale vindecătoare

Infloreşte toamna târziu, în preajma praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, fiind cultivată în grădinile mănăstirilor încă din Evul Mediu.

Călugării considerau că această plantă miraculoasă vindecă atât trupul, cât și mintea, atrăgând protecția îngerilor, de aici şi denumirea de "iarba celor şapte îngeri".

Ocrotită de lege, angelica (Angelica archangelica în denumirea sa ştiinţifică) este o plantă ierboasă ce creşte în general pe crestele munţilor, de dimensiuni impresionante, a cărei tulpină poate depăşi chiar şi doi metri înălţime. Are flori albe, dispuse în umbrele mari, globulare, seminţe cu gust astringent-aromat şi un rizom din care se desprind rădăcini lungi.

Planta este considerată un panaceu în medicina alternativă, fiind utilizată în afecţiuni ale stomacului însoţite de anaciditate sau hipoaciditate, pentru stimularea poftei de mâncare, flatulenţe, indigestie, dureri de stomac, tuse, răceală, gripă, bronşită, psoriazis, tromboză. De asemenea, angelica este de mare ajutor în tratarea diabetului zaharat şi a gutei.

În scopuri medicinale se recoltează rădăcinile, de culoare închisă, negricioasă şi cu miros aromat caracteristic.

Uleiul volatil de angelică se recomandã în anorexie, dispepsii,meteorism. Uleiul eteric de angelică se mai foloseşte şi extern în terapia reumatismului.

TERAPII CU ANGELICĂ

Uz intern:

1. Pentru arsuri gastrice sau activarea transpirației, se prepară o infuzie din 30 g de rădăcini uscate la 1 litru de apă clocotită; se fierbe 5 minute, se infuzează 15 minute acoperit, se strecoară și se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
2. Pentru combaterea febrei, se prepară o infuzie din 20 g de rădăcini uscate la 200 ml de apă clocotită; se bea câte 1 lingură la fiecare 2 ore.
3. Pentru stimularea digestiei se ia câte un vârf de cuțit de pulbere din rădăcini uscate de 2-3 ori pe zi.
4. Pentru întărirea activității inimii, rinichilor și a pielii, se pot mesteca rădăcini proaspete cu 30 minute înainte de masă.
5. În astmul bronşic se recomandă o tinctură din amestec de angelică, podbal, iarbă mare (în părţi egale). Se consumă câte 1-2 linguriţe, de 3 ori pe zi.
6. Pentru corectarea dificultăţilor de concentrare se foloseşte uleiul din seminţe cu rol de excitant cerebral.

Uz extern:

1. Pentru dureri reumatice
100-200 g de rădăcini se fierb în 3 litri de apă și se toarnă în cada de baie.
frecții cu oțet, tinctură sau ulei de angelică.
2. Pentru plăgi, hemoroizi şi fisuri anale se folosesc comprese reci cu macerat din rădăcini proaspete sau frunze crude (50 g la litru apă).

Înainte de a iniţia orice terapie, consultaţi medicul!

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Foto: Pixabay

Articole înrudite