-

Salinele - relaxare și sănătate

Peste 20 de saline naturale regăsim pe teritoriul României, acestea fiind adevărate atracții turistice.

Spectacolul natural creat de depunerea sării, dar si proprietatile lor terapeutice atrag turiștii ca un magnet.

La Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată, o frumoasă salină unde turiştii au la dispoziţie un centru de tratament performant, dar şi locuri de joacă cu mini-golf, biliard, carusel şi popice.

Una dintre cele mai cunoscute atracţii este lacul de la nivelul inferior, pe care poţi face plimbări cu barca.

Salina de la Praid este o mină de sare gemă din România, situată în județul Harghita. Salina se află în bazinul muntilor Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid – Ocna de Jos – Ocna de Sus.

Salina Praid e un loc unde vei descoperi cele mai adanci rezerve de sare gema din tara si cateva camere in care poti respira un aer extrem de sanatos.

Un parc de aventură, locuri de joacă pentru copii, un restaurant şi o biserică sunt doar câteva dintre atracţiile Salinei Praid.

Salina Ocnele Mari se află în localitatea Ocnele Mari, situată în judeţul Valcea, în partea central-sudica a României.

In Ocnele Mari se poate ajunge folosind drumul DN67 (strada Copacelu a municipiului Ramnicu Valcea) si strada Alexandru Ioan Cuza a orasului care se intersectează cu aceasta. Distanţa de la Salina Ocnele Mari la Ramnicu Valcea este de 12 km.

Parcul turistic al Salinei Ocnele Mari are o biserica, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, baruri, un teren de fotbal, de baschet, de tenis, masa de biliard, locuri de joaca pentru copii.

Salina Slănic Prahova este situată la aproximativ 100 km de Bucureşti, într-un peisaj de o deosebită frumuseţe, conferită de zona de dealuri acoperite de păduri de foioase.

Temperatura constanta de 12 grade C în tot timpul anului, umiditatea de 50%, compozitia aerului bogat in ioni de sodiu, presiunea atmosferica cu 18-20 mm coloana de mercur mai mare decât cea de la suprafata solului, lipsa factorilor alergeni creaza un microclimat special constituind un mijloc natural de tratare a afectiunilor respiratorii.

Salina Targu Ocna

Este situata in inima Moldovei, in perimetrul orasului Targu Ocna din judetul Bacau, cu acces rutier pe DN12A.

Puteți merge la Salina Târgu Ocna pentru tratament (în special tratamentul afecțiunilor respiratorii), relaxare sau mișcare. Puteți face o vizita și la Muzeul Sării sau la biserica „Sf. Varvara” construite în interiorul salinei.

Temperatura interioară este de 12°-13° Celsius .

Serviciile oferite în interiorul salinei, de către societatea de exploatare a sării, sunt:

Servicii de bază :

– transportul în salină;

– tratament cu aerosoli naturali;

– vizitare salinei şi agrement: terenuri de sport (baschet, mini-football, tenis de câmp, tenis de masă), spaţii de joacă pentru copiii (dotate cu leagăne, topogane).

La Ocna Sibiului sunt 15 lacuri naturale, dintre care lacurile Brancoveanu, Lacul Rosu si Negru sunt cele mai sarate din Europa, avand o salinitate de 415 gr./litru de sare, Lacul Avram Iancu, cel mai adanc lac sarat de ocna din Romania, 130 m, iar Lacul fara Fund e declarat monument al naturii prin fenomenul sau unic de heliotermie.

Salina Cacica

Cel mai spectaculos obiectiv din Salina de la Cacica este lacul subteran. Este un lac plin cu saramură care încă mai păstrează barca cu care minerii, în trecut, se plimbau în timpul liber. La Cacica vin în permanența sute de turiști fermecați fiind de frumusețile Bucovinei.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: wikipedia.org