-

A murit, la 15 ani, gimnasta-minune, cu un picior amputat (VIDEO)

A încetat din viață la numai 15 ani. Fusese diagnosticată cu cancer osos, avea un picior amputat, dar nu a renunțat la sportul pe care îl practica de la 3 ani: gimnastica.

Emma Neagu s-a născut în Toronto, Canada, într-o familie de români și a fost învățată de mică să iubească țara de baștină a părinților ei. La 3 ani, a început să practice gimnastica, iar la 13 ani a fost diagnosticată cu cancer osos. După 9 luni de chimioterapie, a avut de ales între salvarea piciorului și renunțarea la gimnastică și... amputarea lui, „sudarea” tibiei de șold, aplicarea unei proteze și... șansa de a dansa din nou. Curajoasa  copilă a ales să rămână fără picioarul drept, dar să-și recâștige dreptul de a practica sportul pe care îl iubea atât de mult. În greaua încercare i-au fost alături mai mulți sportivi români de pe continentul american și din România, între care și Nadia Comăneci. Așa a ajuns în faza preliminară a unui important show-competiție românesc. „Am plâns împreună de nenumărate ori. Când i-au spus că îi pot salva piciorul, ea a ales să-l amputeze, pentru că i-au spus că dacă îşi va salva piciorul va fi doar pentru partea estetică, va avea un metal în picior şi va termina cu gimnastica şi cu dansul, dar dacă îşi va amputa piciorul, cu multă muncă şi determinare, va putea să facă ce făcea şi înainte. Am avut multe divergenţe. «Tu ai înnebunit? Să-i laşi să-ţi taie piciorul când poate fi salvat?»“, povestea mama fetiței în emisiunea-concurs.

A fost un model de determinare și curaj, fiind imaginea mai multor campanii de luptă pentru persoanele cu cancer și cu diazabilități din Canada. 

Pe site-ul https://mountpleasantgroup.permavita.com, mesajul familiei micuței românce spune: „Emma nu a vrut să fie amintită ca „fata care a fost bolnavă de cancer” și a urât expresia „a pierdut bătălia". Ea a vrut să fie amintită ca o fată care putea să meargă în mâini și să facă sărituri, în ciuda cancerului și chiar și la vârsta ei fragedă a fost suficient de înțeleaptă să știe că a câștigat bătălia în fața voastră și în ce privește ceea ce rămâne despre ea în această lume” (mesajul integral, aici)