-

Cocaină descoperită în creveţii de apă dulce, în Marea Britanie

Urme de cocaină şi ketamină au fost găsite în creveţii de apă dulce din Suffolk, o zonă rurală din estul Angliei, indică un studiu publicat miercuri.

"Ne puteam aştepta la acest lucru în zone urbane, cum ar fi Londra, dar nu în zone mai mici şi mai rurale", a declarat dr. Leon Barron de la King's College din Londra, una dintre cele două instituţii, alături de Universitatea din Suffolk, aflate la originea acestei descoperiri.
Publicat în jurnalul ştiinţific "Environment International", studiul a urmărit iniţial determinarea nivelului de expunere a faunei sălbatice la diferiţi "micro-poluanţi", acei poluanţi toxici în concentraţii foarte scăzute, cum ar fi reziduurile de medicamente sau produse cosmetice.
Cercetătorii au analizat 15 situri care acoperă cinci râuri din Suffolk. Şi "surprinzător, cocaina a fost găsită în toate probele testate", se arată în studiu. "Alte droguri ilicite, cum ar fi ketamina, dar şi pesticide (ilegale) şi produse farmaceutice, au fost, de asemenea, descoperite la creveţii colectaţi", adaugă studiul.
Deşi scăzute, nivelurile de concentraţie a acestor substante constituie încă un motiv de "îngrijorare" pentru mediu şi o ameninţare pentru faună, avertizeaza dr. Thomas Miller de la King's College. Impactul acestui tip de poluare chimică asupra "faunei sălbatice trebuie să fie luat în considerare mai serios în Marea Britanie", insistă şi profesorul Nic Bury de la Universitatea din Suffolk.

RADOR

Sursa foto: pixabay.com