-

Un nou dezastru ecologic: dupa Marea Aral, o altă mare a secat aproape complet

După marasmul ecologic al Mării Aral, asupra căruia activiştii de mediu trag în fiecare zi semnale de alarmă, o altă mare se confruntă cu o criză la nivel hidrologic, dar şi în ceea ce priveşte viaţa marină.

Este vorba despre Marea Caspică.

Regiunea Baku şi alte zone ale Azerbaidjanului sunt bogate în zăcăminte de petrol, care reprezintă o sursă vitală pentru economia ţării. Dar mediul înconjurător este cel care plăteşte „factura” acestui motor economic, al cărui impact distructiv se resimte în calitatea apei şi în fauna marină.

Acestor factori negativi li s-au alăturat şi schimbările climatice, precum şi deversările de reziduuri radioactive, care ajung în Marea Caspică prin râul Volga.

Toate acestea au determinat un adevărat dezastru care afectează viitorul Mării Caspice: diminuarea nivelului de apă şi scăderea fondului piscicol.

Golful Baku, care era cândva populat intens cu foci s-a transformat într-un habitat pe cale de dispariţie.
„În 2003, am descoperit 750 de carcase de foci moarte în doar o lună”, atrage atenţia Azer Garayev, directorul Societăţii pentru Protecţia Animalelor din Azerbaidjan.

În procente, situaţia este şi mai neagră: cercetătorii în biodiversitate marină susţin că populaţia de foci de-a lungul ţărmului a scăzut la 10%.

Azer Garayev compară deteriorarea Mării Caspice cu cea a Mării Aral, cuprinsă între Kazahstan şi Uzbekistan, unul dintre dezastrele ecologice provocate de experimentele hidrologice din perioada sovietică.

Marea Aral, din deşertul Kyzkylkum, a secat aproape complet în 2014. Declinul a început în anii 1960, când URSS demarase un proiect de anvergură de redirijare a unor râuri, pentru a transforma terenul arid din arealul zonei într-un pol de dezvoltare agricolă. Într-adevăr, sistemul complex de irigaţii a transformat zona deşertică în una înfloritoare, dar preţul plătit s-a dovedit a fi unul scump – Marea Aral s-a micşorat cu 90%.

Acum, pe locul în care înainte se întindea Marea Aral dăinuie un peisaj post-apocaliptic, un vast cimitir de barje ruginite şi măturate de praful deşertului.

Foto: Pixabay