-

Spectacol al naturii la Ponoare: Pădurea de liliac e fermecătoare la început de mai

Spectacol al naturii la Ponoare în Mehedinți. O rezervație botanică ce se întinde pe o suprafață de 20 ha, reprezintă unica pădure de Liliac din România.

Este declarată arie protejată a Geoparcului Platoul Mehedinți, influenţa climei submediteraneene favorizând la Ponoare dezvoltarea unei flore specifice cu liliac, frăsinică, vişinul turcesc, mojdreanul, păducelul, cărpiniţa şi laleaua neagră.

Pădurea poate fi admirată în deplinătatea frumuseţii sale, mai ales la începutul lunii mai, când devine un adevărat covor de flori de liliac şi frăsinică ce emană un parfum absolut îmbietor.

Pădurea de lilieci se află în apropierea platformei carstice Ponoare, la circa 6 kilometri sud-est de oraşul Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi și la circa 3 km sud de localitatea Ponoare, între dealurile Băluţei şi Răiculeştilor, de o parte şi de alta a Văii Prislopului.

Pentru a ajunge la ea, pe jos, se poate porni de la școală, pe Valea Morilor, urmându-se firul apei și urcând apoi pe Dosul Mare, până la Valea Prislopului, pe o potecă marcată turistic.

Dacă vreți să ajungeți cu mașina, se poate merge pe ulița căminului cultural, apoi se traversează cătunul Tihoi și se merge în direcția Delureni.

Cea mai bună perioadă de vizită, pentru a prinde liliecii înfloriți este începutul lunii mai.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

banner 600 c 1