-

In viitorul apropiat, bolile coronariene vor fi depistate printr-un selfie

Experţii medicali chinezi au colaborat cu diferiţi informaticieni pentru a dezvolta o serie de tehnologii bazate pe inteligenţă artificială (AI), care pot detecta bolile coronariene, prin intermediul imaginii feţei.

În ultimii ani, diferite aplicaţii bazate pe AI au fost exploatate în practica clinică zilnică, cum ar fi fi de exemplu analizarea electrocardiogramei şi monitorizarea semnelor vitale.

În cel mai recent studiu, cercetătorii chinezi au explorat posibilitatea şi fezabilitatea utilizării inteligenţei artificiale pentru a depista bolile coronariene, folosind imagini ale feţei.

Aspectul feţei a fost mult timp identificat ca un indicator al riscului cardiovascular.

Caracteristici precum chelia masculină, îndoirea lobului urechii, xantelasma pleoapelor (depuneri de grăsimi, în special colesterol, localizat pe pleoape) şi ridurile pielii, sunt printre cei mai frecvenţi indicatori ai unor boli cardiovasculare.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Centrul Naţional pentru Boli Cardiovasculare din China şi cei de la Universitatea Tsinghua au înscris 5.796 de pacienţi chinezi.

Participanţii au fost supuşi unor teste cardiace, prin diagnosticarea cu ajutorul analizelor imagistice, şi-au făcut selfie-uri şi au răspuns la o serie de chestionare despre starea lor socio-economică, stilul de viaţă şi istoricul medical.

După care, în baza datelor colectate de la participanţi, a fost dezvoltat şi instruit unn algoritm inteligent, care a fost testat pe imaginile feţelor altor 1.013 de pacienţi din nouă spitale chinezeşti.

Potrivit rezultatelor publicate în "European Heart Journal", algoritmul a demonstrat o sensibilitate de 80% şi o specificitate de 54%, depăşind modelul tradiţional de predicţie a bolilor coronariene.

Sensibilitatea se referă la capacitatea algoritmului de a desemna un pacient care suferă de o boală ca fiind pozitiv, în timp ce specificitatea se referă la capacitatea testului de a indica o persoană care nu este afectată de aceste boli ca fiind negativă.

Potrivit cercetătorilor, vor fi necesare studii suplimentare pentru a aplica în mod concret algoritmul, care, deocamdată, are un nivel scăzut de specificitate.

În ansamblu, însă, rezultatele au demonstrat cum un algoritm bazat pe imagini faciale poate ajuta la identificarea bolilor coronariene, ceea ce face ca screeningul precoce al acestor boli să fie promiţător.

Într-un editorial publicat în acelaşi număr al revistei, cercetătorii Universităţii Oxford au afirmat că "utilizarea selfie-urilor ca metodă de screening poate fi o modalitate simplă, dar eficientă de a filtra populaţia către o evaluare clinică mai cuprinzătoare şi că întregul potenţial al unui astfel de metode de diagnosticare se află chiar în faţa noastră".

Sursa: rador

Foto: pixabay

Articole înrudite