-

Top 10 cele mai frumoase stațiuni balneare din România (GALERIE FOTO)

România este bogată în zone cu ape termale, izvoare minerale și aer curat, unde turiștii pot veni pentru tratament, dar și pentru relaxare sau odihnă.

Stațiunile balneare din țara noastră erau cândva cele mai căutate destinații pentru concediu. Românii care optau să își petreacă concediul aici primeau la pachet, la prețuri accesibile și în condiții foarte bune, relaxare, tratament și agrement.

După Revoluție însă, stațiunile noastre balneare au căzut în derizoriu, pierzându-și strălucirea și notorietatea de altădată. Astfel, multe dintre ele au căzut pradă dezinteresului și s-au transformat în ruine.

Cu toate acestea, câteva dintre ele au rezistat și își primesc și astăzi turiștii care, pe lângă tratament se pot bucura din plin de distracție și voie bună în aceste zone absolut pitorești, unde stăpânesc natura și linistea.

Iată care sunt cele mai frumoase zece stațiuni balneare din țara noastră:

1. Băile Herculane

Este cea mai veche stațiune balneară din România și una dintre cele mai vechi din lume, fiind atestată documentar în anul 153 e.n. Izvoarele au o temperatură între 38 şi 53 grade Celsius, și unele între 46 și 56 grade Celsius. Stațiunea este situată în județul Caraș-Severin, pe Valea Cernei și face parte din Parcul National Valea Cernei-Domogled.

Principalul factor terapeutic al stațiunii este reprezentat de izvoarele sulfuroase, iodate, bromurate sau bicarbonatate, termo-minerale și cloruro-sodice, indicate atât pentru tratamentele de cură externă, cât și pentru cele de cură internă.
În general sunt folosite pentru: tratarea unor boli de piele, boli ale sistemului nervos periferic, boli ale aparatului locomotor, intoxicații cu plumb și alte metale grele, boli ale aparatului respirator, afecțiuni ginecologice, boli ale tubului digestiv și ale glandelor anexe, boli de nutritie, afecțiuni metabolice, unele boli ale rinichilor și căilor urinare și afecțiuni post-traumatice.

Citește și Tăşnad, şaptezeci şi opt de grade termale pentru sănătate

2. Călimanești – Căciulata

Este considerată cea mai frumoasă dintre stațiunile balneoclimaterice de pe valea Oltului, fiind renumită pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale, pentru bioclimatul său și pentru multitudinea punctelor de interes turistic din zonă. Apele minerale de la Călimenești au fost folosite de însuși împăratul Franței Napoleon III. Băile Călimanești-Căciulata sunt situate în jud. Vâlcea, la 18 km nord de Râmnicu Vâlcea.

Factorii naturali de cură sunt reprezentați de apele minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene. Acestea sunt folosite în tratarea unor afecțiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice, colite cronice); afecțiuni hepato-biliare, afecțiuni renale și ale căilor urinare, afecțiuni metabolice și de nutriție (diabet zaharat, obezitate), afecțiuni reumatismale inflamatorii (artroze), afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni respiratorii, afecțiuni asociate (ginecologice, dermatologice, cardiovasculare, astenie, boli profesionale).

3. Vatra Dornei

Supranumită Perla Bucovinei, Vatra Dornei e situată la 105 km de Suceava și 40 de km de Câmpulung Moldovenesc. Apele de aici sunt în principal minerale carbogazoase, feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotone. Mai găsiți și nămol de turbă transportat de la Poiana Stampei folosit în tratament atât sub formă de băi de namol, cât și la împachetări.

Apele de la Vatra Dornei sunt indicate în tratarea unor afecțiuni precum: boli reumatismale degenerative și diartritice, stări post-traumatice, boli ale sistemului nervos periferic și central, boli endocrinologice, boli ginecologice, boli respiratorii, tulburări nervoase şi de metabolism, tulburări digestive, boli ale sângelui.

Te-ar putea interesa și Balneoterapie la Slănic Moldova (VIDEO & galerie FOTO)

4. Sovata

Sovata este situată la 15 km de Târgu Mureș și a fost menționată ca loc de cură încă din 1597. Renumele stațiunii se datorează lacurilor Ursu, Aluniș, Verde, Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, care au ape clorurate și sodice. În lacul Roșu, care este format pe un masiv de sare, are loc fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apă sărată, apă caldă fiind protejată de un strat de apă proăspată provenită din râulețe, care nu se amestecă cu apă sarată, ci se menține la suprafață, acționând ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu, cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20°C la suprafață, 30-40°C la adâncimea de 1 m și 40-60°C la adâncimea de 1, 5 m.

La Sovata se tratează cu succes în principal afecțiunile ginecologice (insuficiența ovariană, cervicite cronice, metroanexite, sterilitate). Cu o rată de succes mai mică, se tratează și reumatismale degenerative, inflamatorii și abarticulare (artroze, spondiloze, tendinoze, poliartroze), afecțiuni posttraumatice (stări după luxatii, entorse sau după operații pe articulații); afecțiuni neurologice periferice (sechele după poliomielită, pareze, polioneuropatii), afecțiuni endocrine (hipotiroidie).

5. Băile Felix

Stațiunea din nord – vestul României, situată la o altitudine de 140 de metri în Câmpia Crișurilor se află exact în zona de contact cu dealurile și munții Pădurea Craiului. 

Principala trăsătură a stațiunii Băile Felix este temperatura ridicată a apelor termale de aici ce stabilesc recorduri de aproape 50 de grade celsius. Din acest motiv la Băile Felix se poate merge pentru sejururile de tratament în aer liber, inclusiv în timpul iernii.
Factorii principali de cură ai stațiunii sunt apele oligominerale hipertermale, bicarbonate, calcice, silicioase și suflate. Zona se distinge printr-un bioclimat sedativ de curatare și există inclusiv opțiunea de împachetări cu nămol sapropelic fosil.
La Băile Felix se tratează în principal afecțiuni inflamatorii, cronice sau degenerative ale aparatului locomotor (poliartrita reumatoidă, spondiloza anchilozantă), dar și boli neurologice, boli ginecologice, boli endocrine metabolice sau de nutriție și boli profesionale.

6. Băile Tușnad

Statiunea se afla la baza muntelui Ciomatu, la doar o ora de mers pe jos de singurul lac vulcanic din Europa – Lacul Sfanta Ana. Aerul si apele minerale de aici sunt un factor de cura important in tratarea afectiunilor cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, arteriopatii periferice, hipertensiune arteriala), afectiuni ale sistemului nervos central, afectiuni ale tubului digestiv precum si afectiuni ale cailor urinare (litiaza renala, inflamatii ale cailor urinare). Apele minerale de la Tusnad sunt carbogazoase, cloruro-sodice, bicarbonatate si mofete.

6. Băile Govora

Statiunea este situata in nord-estul judetului Valcea si se poate ajunge acolo mergand pe DN67, Ramnicu Valcea-Horezu-Targu Jiu. Numele de Govora se spune ca vine din dialectul traco-dac si inseamna adancitura, vale cu multe izvoare.

Baile Govora reprezinta una dintre cele mai bogate statiuni balneare în ape iodurate si bromurate din Europa, iodul si bromul avand origine organica.
La Govora se folosesc apele minerale de mare concentratie, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice si hipertone in tratarea unor afectiuni respiratorii sau reumatismale, afectiuni otorinolaringologice; afectiuni posttraumatice; afectiuni neurologice periferice si centrale si afectiuni asociate.

7. Borsec

Statiunea din judetul Harghita ce isi imprumuta numele unei cunoscute marci de ape minerale este deschisa pe toata perioada anului si se distinge prin calitatea apelor minerale din zona, mentionate documentar inca din 1954 de catre un medic italian. In perioada sa de glorie statiunea Borsec era considerata regina statiunilor balneoclimaterice din tara, cea mai luxoasa statiune din Romania, frecventata de turisti de pe tot continentul.

Statiunea are in continuare un potential turistic imens si se fac eforturi sustinute pentru a resuscita epoca sa de glorie.
La Borsec se trateaza in mod special bolile cardiovasculare precum insuficienta cardiaca, varice, hipertensiune ori insuficienta mitrala, dar si boli endocrine, boli digestive, tulburari renale, boli ale aparatului urinar, boli dermatologice, boli metabolice si de nutritie.
Apele de aici sunt premiate in nenumarate randuri la expozitii de prestigiu din intreaga Europa, iar zona se pot urma numeroase trasee montane si exista numeroase alte optiuni de agrement.

8. Techirghiol

Situată în județul Constanța, Staţiunea Techirghiol este cunoscută prin faptul că aici se găseşte un nămol cu proprietăţi vindecătoare reale a multor afecţiuni severe sau mai uşoare. Oraşul este situat pe malul lacului Techirghiol, la 16 km de Constanta și 3 km distanţă de Marea Neagră.

Lacul Techirghiol este cunoscut pentru calităţile apei sărate şi a nămolului sapropelic, folosit în tratarea multor afecţiuni precum: boli reumatismale degenerative boli reumatismale inflamatorii, boli reumatismale diartritice, simptome posttraumatismale, boli ale sistemului nervos periferic si central, boli ginecologice, boli de piele, boli ale aparatului respirator, boli cardiovasculare, boli endocrine, pareze, paralizii, sechele poliomielitice.

9. Băile 1 Mai

Statiunea de la Baile 1 Mai este situata in judetul Bihor, la 2 km de Baile Felix si 4 km de Oradea, intre satele Rontau si Haieu. Statiunea s-a facut remarcata mai ales datorita apelor minerale si a namolului sapropelic extras din lacul aflat in localitate, utilizate in tratarea unor afectiuni reumatice, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic si afectiuni ginecologice.

La Baile 1 Mai puteti gasi strandul "Venus" cu o capacitate de cateva mii de locuri si cu multe bazine din care unul olimpic si unul cu trambuline pentru sarituri. De asemenea si "Strandul cu valuri" cu o capacitate mai mica de locuri, dar care este special datorita valurilor care sunt produse in apa din bazin.
Tot aici gasiti si "Lacul cu nuferi" unde creste o floare unica in Romania, protejata prin lege si considerata o rezervatie naturala. Floarea de nufar provine din apele Nilului. Datorita faptului ca apa este calda, nu ingheata niciodata si la inceputul secolului XX aceasta localitate era numita si "Localitatea unde canta broastele si iarna".

10. Covasna

Statiunea de la Covasna, situata la 31 de km de Sfantu Gheorghe si 60 de km de Brasov, mai e numita si statiunea celor 1000 de izvoare minerale sau statiunea inimii. 

Statiunea este cunoscuta pentru apele minerale si aerul care ajuta la tratarea afectiunilor cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, cardiopatie ischemica, insuficienta mitrala si aortica, hipertensiune arteriala), boli hepato-biliare, boli digestive. Spitalul de recuperare a bolilor cardiovasculare din Covasna este considerat atat in tara cat si in strainatate ca unul dintre cele mai renumite spitale de acest gen din Romania si chiar din Europa.
Aici se gasesc izvoare minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurate-sodice, hipotone şi hipertone namol mineral si mofete (emanatii de dioxid de carbon), ca urmare a mineralizarilor din perioada post-vulcanica. In zona exista peste 1500 de izvoare minerale, iar mofetele, cu o valoare terapeutica deosebita sunt raspandite pe o suprafata de 40 ha.

Sursa foto: ro.wikipedia.org

 

Articole înrudite