-

Paşi pentru salvarea Băilor Neptun, una dintre cele mai valoroase clădiri din Herculane

Autorităţile din Caraş-Severin au început demersurile pentru obţinerea de fonduri pentru consolidarea Băilor Neptun din staţiunea Herculane.

Clădirea declarată monument istoric riscă să ajungă o ruină, după ce la începutul lunii, o porţiune din tavan s-a prăbuşit.

O comisie constituită la nivelul judeţului Caraş-Severin, formată din reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, Centrului judeţean pentru Cultură, ISU SEMENIC şi Apele Române s-a deplasat la începutul acestei săptămâni în staţiunea Băile Herculane pentru a constata situaţia dezastruoasă în care se află clădirea Băilor Neptun.

Ansamblul Băilor Neptun se înscrie în contextul urbanistic al zonei Cazinoului, care constituie cel de-al doilea nucleu istoric al localităţii, realizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Ansamblul este format din trei construcţii: clădirea Băilor propriu-zisă, ce are funcţia medicală de bază şi două anexe ce înglobează spaţiile tehnice aferente băii.

Ansamblul urban, la definirea căruia contribuie Baia Neptun, clădire cu statut de monument istoric clasă A, este inclus în categoria monumentelor de importanţă naţională.

Sursa: rador

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Articole înrudite