-

Clujenii vor avea Aquapark la Chinteni

În mai puțin de 3 ani, clujenii ar trebui să aibă o nouă atracție turistică și, totodată, un centru de relaxare și petrecere a timpului liber, în aquaparkul ce urmează să fie construit în comuna Chinteni.

„Demarăm procedura de licitaţie publică internaţională pentru construcţia aquaparkului. Estimăm că în acest an vom finaliza licitaţia şi începând din primăvara anului 2020 să demarăm lucrările, cu o perioadă de doi ani pentru construcţia acestui obiectiv”, a afirmat primarul comunei Chinteni Lucia Suciu.

Procedurile pentru construcţia primului aquapark de mari dimensiuni din Cluj sunt aproape finalizate, iar licitaţia pentru realizarea lui va fi lansată, cel mai probabil, în a doua jumătate a lunii august.

Aquaparkul nu va fi construit în municipiu, ci în comuna Chinteni, pe o suprafaţă de zece hectare, aflată în imediata vecinătate a lacului din zonă.

Baza de agrement va avea opt bazine interioare şi exterioare, şapte tobogane pentru copii şi adulţi, terenuri de sport şi zonă de alimentaţie publică şi este proiectată în aşa fel încât să poată funcţiona atât vara cât şi iarna.

Primarul din Chinteni, Lucia Suciu, spune că, dacă la licitaţie nu vor fi contestaţii, aquaparkul va fi inaugurat în prima parte a anului 2022. "Avem un ansamblu de tobogane mari, pentru tinerii cu multă adrenalină, mai avem un ansamblu de tobogane în clădire, o parte dintre toboganele de aici urmând să ne aducă şi în exteriorul clădirii. E o concepţie mai nouă a celor care produc aceste tobogane", a declarat Lucia Suciu.

La 25 de milioane de euro a fost evaluată construcţia acestui aquapark, 70 la sută din fondurile necesare urmând să fie asigurate de Ministerul Turismului.

Tot Ministerul mai asigură 3,5 milioane de euro pentru amenajarea Lacului Chinteni, care urmează să fie curăţat şi transformat în zonă de agrement. Primarul Lucia Suciu arată că lacul va fi împărţit în mai multe zone pentru pescuit şi plimbări cu hidrobicicleta.

"Va fi o zonă de agrement foarte frumoasă şi fac aici referire atât la aquapark, cât şi la amenajarea Lacului Chinteni. Pentru o familie, cu siguranţă se va găsi, pentru fiecare membru, o soluţie de a petrece un sfârşit de săptămână special la Chinteni", a declarat Lucia Suciu.

În timp ce la Chinteni lucrările pentru amenajarea aquaparkului sunt preconizate să înceapă în primăvară, proiectul similar pe care îl are primăria Cluj-Napoca nu are un orizont de realizare.

Primarul Emil Boc promite că va face baza de agrement, dar, deocamdată, nu ştie sigur unde. Iniţial, aquaparkul trebuia construit în Colonia Sopor, dar protestele mai multor locuitori din zonă au blocat proiectul, cel puţin pe moment.

"Aquapark se va face la Cluj-Napoca! Locaţia aquaparkului nu este definitiv bătută în cuie. În acest moment analizăm, împreună cu proiectanţii, variante. Să vedem dacă în urma observaţiilor făcute de cetăţeni putem corecta proiectul pe varianta existentă sau, dacă va fi nevoie, va fi identificată o altă alternativă. Am discutat cu proiectantul cum să se diminueze toate problemele legate de distanţa toboganelor faţă de primul bloc, rearanjarea întregului ansamblu. Să diminuăm potenţialul impact negativ, dacă există", a declarat Emil Boc.

RADOR

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.