-

Un nou traseu turistic în Munţii Măcinului

Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) a obţinut omologarea celor 27 de trasee turistice montane din cei mai vechi munţi din România şi a început luna aceasta procedura pentru certificarea unui nou traseu.

Directorul APNMM, Viorel Roşca, a declarat că noul traseu are o lungime de 12 kilometri, va pleca din zona mănăstirii Celic-Dere şi se va opri în satul Alba.
"Munţii Măcinului reprezintă o sinteză floristică a două continente, iar acest traseu este o sinteză peisagistică şi floristică a tot ceea ce înseamnă Munţii Măcinului. Altfel spus, este o concentrare nemaiîntâlnită, un tărâm de basm izolat, plin de bogăţie în ceea ce priveşte biodiversitatea", a apreciat directorul Roşca.
Noul traseu turistic străbate două rezervaţii naturale mai puţin cunoscute, Edirlen şi Carasanteche, în zonă aflându-se şi cetatea Edirlen.
"Este o cetate din secolul VIII e.n. care făcea legătura dintre Aegyssus, Tulcea, şi cetăţile din nordul Dobrogei, Noviodunum, Troesmis", a mai spus directorul APNMM.
Viorel Roşca a menţionat că doreşte să promoveze turismul şi în această zonă a parcului naţional în condiţiile în care este mai puţin favorizată, ca urmare a poziţionării geografice.
"Acolo există o armonie între om şi natură şi-i invităm pe cei interesaţi să descopere comunitatea şi natura", a menţionat directorul Roşca.
Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, dar şi cu suprafeţe importante de vegetaţie stepică, Parcul Naţional Munţii Măcinului, declarat Rezervaţie a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice.
Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între formaţiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munţi din ţara noastră.

RADOR
Foto: Pixabay